Heb jij nog fluo en/of reflecterend materiaal?

Ieder jaar neemt onze school deel aan de ‘XIU graag’-wedstrijd. XIU vzw is een vrijwilligersorganisatie die ijvert voor meer verkeersveiligheid bij jongeren. Ze ontstond in 2008 uit ouderverenigingen en telt ondertussen 200 secundaire scholen waar leerlingen, ouders en leerkrachten samen de zichtbaarheid op de fiets proberen te verbeteren. XIU doet dit door fluo op een ludieke manier onder de aandacht te brengen van jongeren. XIU wil zo het maatschappelijk draagvlak voor het dragen van fluo- en retroreflecterend materiaal bij jongeren vergroten.

In de opdracht van dit jaar konden we ons echt wel vinden. Zij verwoorden het zelf als volgt:

XIU DAAGT JULLIE UIT EEN ZICHTBARE GADGET UIT GERECYCLEERD MATERIAAL TE MAKEN DAT JULLIE ZELF OOK COOL VINDEN.

  • We verwachten een origineel gadget dat kan bevestigd worden aan de fiets of rugzak en dat bovendien een retro-reflecterend element bevat dat het doet opvallen in het donker.
  • We willen dat tieners anderen de kracht van fluo laten zien door hun eigen coole gadget.

Wij ontwerpen alvast gadgets in de module voor het eerste jaar “Duurzaam samenleven en ondernemen”, maar alle leerlingen van de school mogen hun ontwerp bij mevrouw Audooren indienen. Er vallen ieder jaar prijzen te winnen.

Aangezien het uit gerecycleerde materialen moet gemaakt worden, zijn we nog op zoek naar:

  • retroreflecterende elementen (misschien nog snel die grijze strip van je kapotte boekentas of fietstas knippen voordat je die weggooit …)
  • Van die kleine lichtjes die in de werkjes van de lessen techniek worden gebruikt met bijhorende schakelaar en batterijhouder
  • fluohesjes (te klein, gescheurd, …)
  • reflectoren (oogje afgebroken, lichtje kapot, …)
  • overschotten figuurzaaghout (om bv. een batch uit te zagen)
  • overschotten acrylverf (op waterbasis) en penselen
  • extra volwassen handen om de projecten te helpen uitwerken (naaien, lijmen, schilderen, …) want met een klas van 25 leerlingen heb je altijd ogen en handen te kort. Dit valt het derde en vierde lesuur op vrijdag.

Het materiaal mag je gerust afgeven in de leraarskamer voor het vakje van mevrouw Audooren. Als daar niet genoeg plaats is, mag het ook in lokaal 0.08 op de kast achteraan worden gezet.

Kijk jij alvast even wat je nog in je garage liggen hebt? Wij zullen je dankbaar zijn!

Meer info over de wedstrijd vind je op de site van XIU.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.