Saved by the bell!

Sinds 2009 heeft het GO! atheneum Mariakerke een scholenband met Saint Mary’s High School in Kiruhura, Rwanda, een secundaire school waar men vooral wetenschappelijke richtingen heeft. We gingen ook al een paar keer bij hen op bezoek en nu is het aan hen om onze school te leren kennen en om samen met ons team voor de klas te staan. De bedoeling van dit partnerschap is om lesideeën te delen, elkaar wederzijds te stimuleren op pedagogisch en didactisch vlak en gezamenlijk activiteiten uit te werken. De samenwerking is echter breder aangezien we via de scholenbandengroep de leerlingen ook in contact brengen met jongeren in Afrika.

Directeur Liberata MUKAMBAYIRE en een leerkracht aardrijkskunde Aimable NIYONSHUTI zijn in België van donderdag 26 september tot 10 oktober. Gedurende deze periode verblijven ze bij verschillende gastgezinnen.

We vinden het alvast tof dat ze deze periode bij ons zijn omdat we de “Saved by the bell”-actie (vrijdag 4 oktober) hierbij wat extra kleur geven. Op die dag kunnen we rekenen op onze Rwandese partners om in de verschillende jaren een voordracht te geven over onderwijs in Rwanda. De officiële taal in Rwanda is Engels maar beide bezoekers spreken ook Frans en uiteraard Kinyarwanda.

Op vrijdag 4 oktober 2019, de internationale dag van de leerkracht, laten we de schoolbel extra lang rinkelen. Zo laten we de wereld horen dat we ons blijven inzetten voor kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen. De bel zal bovendien op hetzelfde moment weerklinken in onze partnerschool in Kiruhura, Rwanda (Scholenbanden).

We ondernemen die dag verschillende acties:

– Alle leerlingen bekijken die dag de PowerPoint “Saved by the Bell”, zodat iedereen weet waarom we deelnemen aan de actie.

– Tijdens de ochtendpauze rinkelt de schoolbel extra lang en mogen de leerlingen een fluitje, belletje, pollepel of iets dergelijks meebrengen om de boodschap kracht bij te zetten. Er is een podium waarbij onze gasten aanwezig zijn en waar mijnheer Van de Rostyne aan body tapping zal doen in een Afrikaans ritme.

– Het keukenteam zal die middag een Afrikaans menu serveren van rijst, rode bonen en kip. De groep Scholenbanden zorgt tijdens de maaltijd voor muzikale ondersteuning.

– De eerstes krijgen tussen 10.10 uur en 12.05 speciale lessen in hun keuzemodules, zoals: Creatief aan het werk rond onderwijs, Filmpjes maken met robots en slogan over gelijke onderwijskansen, Onderwijs in de oudheid, Filmfragmentjes over kinderen in andere landen die niet naar school kunnen gaan, Micro teaching (het belang van vrienden en onderwijs, Filmpje over de school in Rwanda en brieven schrijven naar leerkrachten op onze school.

– de tweedes krijgen tussen 13.45 uur en 15.25 uur speciale lessen, zoals Een presentatie maken over “een dag op school”, Een schoolbel maken met de 3D-printer, …

– de derdejaars voeren een klasgesprek na een reportage over onderwijs

– vier, vijf en zes krijgen les over het onderwijs in Rwanda en gaan in debat met onze Rwandese bezoekers.

De exacte planning daarvan wordt jullie doorgestuurd via Smartschool.

We kijken uit naar het bezoek en we hopen dat het voor beide scholen een meerwaarde zal zijn om ideeën uit te wisselen en in gesprek te gaan met elkaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.