DNA-extractie van de kiwi

In coronatijden moeten de leerlingen zo veel mogelijk in hun eigen klasbubbel blijven en dus ook in hun eigen lokaal. Voor sommige vakken maakt dat eigenlijk niet veel uit, maar voor bijvoorbeeld de wetenschapsvakken is het werken zonder labo bij momenten wel een heel grote uitdaging. Gelukkig zijn onze collega’s creatief in het vinden van oplossingen. Zo stuurde mevrouw Goeminne, die chemie geeft in de hogere jaren, ons het volgende door.

“In dit practicum, dat we in oktober uitvoerden, doen de leerlingen een DNA-extractie op een kiwi (het DNA er dus uithalen, het witte snotje dat je op de foto’s ziet). Dit is zo’n tof practicum dat ik dit onmogelijk niet kon laten doorgaan door de coronamaatregelen. Met de aankoop van extra materiaal is het gelukt om individuele dozen te maken en het practicum ‘op verplaatsing’ te doen in hun vast lokaal. Zo werd de verplaatsing beperkt en was het doorgeven van materiaal niet nodig. Ideaal dus!

Ook volgend semester zullen de practica op die manier doorgaan. Het is veel meer werk en het vraagt veel meer planning, maar het is echt té belangrijk om deze practica te laten doorgaan!”

Geef toe, van zo’n positieve houding en engagement kan je toch alleen maar vrolijk worden?

Alle foto’s van dit practicum kan u hier terugvinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.