Olympiadenieuws!

De meest bekende olympiade is natuurlijk die van wiskunde, en zelfs in een coronajaar konden en wilden we die niet zomaar voorbij laten gaan.

Mijnheer De Vriese schreef ons het volgende verslag:

De datum 13 januari 2021 hadden heel wat leerlingen in hun agenda gemarkeerd: die dag vond immers de eerste ronde van de wiskundeolympiade plaats. Wegens de coronapandemie werd besloten deze editie voor onze leerlingen digitaal te organiseren. Daarmee ging de gezellige sfeer, die er steeds hing, natuurlijk grotendeels verloren.

Ten vroegste om 12.30 uur ontving iedere deelnemer een link waarmee men het platform kon betreden. Vooraf kon men reeds een filmpje bekijken waarbij alles duidelijk werd uitgelegd hoe men nu precies moest te werk gaan bij deze digitale deelname. De proef voor de leerlingen van de 3de graad, de alom bekende Vlaamse Wiskunde Olympiade, werd reeds voor de 36ste keer georganiseerd. De Junior Wiskunde Olympiade, bedoeld voor de leerlingen van de 2de graad, beleefde een jubileumeditie: ze was immers aan haar 20ste aflevering toe.

Voor de VWO hadden zich 30 mensen ingeschreven; bij de JWO waren er 19 enthousiastelingen die hun kans waagden. De deelnemers kregen maximaal 3 uur om 30 meerkeuzevragen te beantwoorden. Voor een correct antwoord krijgt men 5 punten; als men niet antwoordt, wordt men 1 punt rijker. Enkel als men fout antwoordt, krijgt men geen punten. Er zijn dus maximaal 150 punten te verdienen. Alhoewel zowat alle disciplines van de wiskunde bevraagd worden, ligt de nadruk meestal op algebra en (vlakke) meetkunde.

De allerbesten stoten vervolgens door naar de 2de ronde. Deze wordt gehouden op 3 maart. Men krijgt hierbij opnieuw 30 multiplechoicevragen voorgeschoteld; men moet deze wel oplossen in amper 2 uur. Degenen die hierop de beste scores behalen, mogen zich opmaken voor de finale van 21 april.

De volgende belangrijke datum is nu 4 februari 2021: dan worden immers de resultaten van de 1ste ronde bekendgemaakt. Alle leerlingen die een score behalen die groter dan of gelijk is aan de zogenaamde cesuur, stoten door naar de 2de ronde. Hopelijk zijn hierop heel wat leerlingen van onze school aanwezig.

Maar wiskunde is niet de enige olympiade waaraan onze school deelneemt: eerder wisten we u al te melden dat we ook voor de geografie-, de chemie- en de Latijn olympiade enthousiastelingen hadden gevonden. We mogen u nu dan ook met gepaste trots meedelen dat Niels Geudens naar de tweede ronde van de Latijn olympiade mag, uitgesteld naar eind april.

Over de geografie olympiade gaf mijnheer Lösken ons de volgende informatie mee: Artuur Notte uit 6 Wetenschappen-Wiskunde is weerhouden voor de 2de ronde. Ook vorig jaar was Artuur al geselecteerd voor die tweede ronde. Die gaat in principe door op woensdag 03/02 op school, aangezien de universiteiten nog steeds in code rood zitten.

Ook mevrouw Goeminne die chemie geeft in de hogere jaren, had heuglijk nieuws voor ons:

Marjorie Van Damme (5WWi2) is geslaagd voor de eerste ronde van de chemie olympiade. Ze behaalde 74%, de cesuur ligt op 70%. Ze mag hier extra trots op zijn aangezien dit een prachtcijfer is voor een vijfde jaar. Dat belooft voor volgend jaar!

De eerste ronde ging door op 18 november. Onze school zat toen in het systeem van halftijds onderwijs, waardoor fysieke deelname op school niet mogelijk was. Dit jaar heeft de organisatie van de olympiades een uitzondering gemaakt en mochten de leerlingen de olympiade thuis maken op het afgesproken uur.

Ook interessant zijn de grafieken op onderstaande webpagina over de resultaten van de eerste ronde. Leerlingen die een laag cijfer halen (bijvoorbeeld 40%), zien hier ook wel dat een chemie olympiade niet niets is, en dat ze eigenlijk rond het gemiddelde zitten. Ik ben alvast ook heel blij dat ze meededen!

We houden u uiteraard op de hoogte van de resultaten, en we zijn zelf behoorlijk benieuwd!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.