Olympiades en ander wedstrijdnieuws

Dat wij hier niet vies zijn van een wedstrijdje of olympiade meer of minder, dat is algemeen geweten. We scoren dan meestal ook behoorlijk hoog, ook dat is geweten.

  • Jens, Marjorie en Cato uit het vijfde jaar hebben de Inoviris-prijs gewonnen van de GirLS-wedstrijd van Solvay. Ze grepen dus naast de hoofdprijs en wonnen het inschrijvingsgeld van hun eerste jaar hoger onderwijs in een wetenschappelijke of technische richting niet. Toch vielen ze in de smaak bij de jury en kregen ze een verdiende tweede prijs. Dit is een mooie prestatie als je weet dat er 19 Franstalige en Nederlandstalige teams meededen!
  • Marjorie Van Damme (5 WeWi) deed eveneens mee met de tweede ronde van chemie-olympiade. Helaas is ze niet geselecteerd. Toch is dit een mooie prestatie, zeker voor een vijfdejaars.
  • Ook de resultaten van de tweede ronde van de geografie olympiade zijn inmiddels binnen. Artuur Notte (6WeWi) behaalde daar een prachtige score van 70,00%. Jammer genoeg bleek dit net niet voldoende te zijn om tot de 19 beste kandidaten te behoren en om aldus te kunnen doorstoten naar de finaleronde.Maar toch een dikke pluim op de hoed van Artuur voor zijn behaalde score. Eeuwige roem op onze school en een gereserveerd plaatsje in de ‘geografie wall of fame’ is uiteraard zijn deel.
  • Van de tweede ronde van de wiskunde olympiade hebben we, dank zij mijnheer De Vriese, een uitgebreider verslag, waarvoor welgemeende dank.”Op woensdag 3 maart werd de 2de ronde van de wiskunde olympiade gehouden. Wegens de overbekende uitzonderlijke omstandigheden ging deze niet door op ‘de Ledeganck’, maar gewoon op onze school. Om hieraan te mogen deelnemen moest men een cijfer behalen dat ten minste gelijk is aan de cesuur. Deze bedroeg 97 voor de JWO, dit is de Junior Wiskunde Olympiade, bedoeld voor de leerlingen van de 2de graad. Twee leerlingen van onze school konden zich hiervoor kwalificeren: Dominik Nowak uit 4 Economie –Wiskunde (98/150) en Yasir Zaghbouiji (110/150) uit 3 Latijn-wiskunde. Spijtig genoeg was Yasir verhinderd voor deelname aan de 2de ronde van de JWO.Voor de VWO, de Vlaamse Wiskunde Olympiade waaraan leerlingen van de 3de graad deelnemen, lag de cesuur deze keer op 101. Alweer 2 van onze leerlingen overtroffen dit getal moeiteloos: Tiemen De Raedt (130/150) uit 5 Wetenschappen-Wiskunde en Liam Aernoudt (127/150) uit 6 Latijn-Wiskunde.’s Morgens ontvingen onze 3 dappere wiskundefanaten een link waarmee ze vanaf 13.30 uur konden inloggen. Vooraf kon men reeds een filmpje bekijken waarbij alles duidelijk werd uitgelegd hoe men nu precies moest te werk gaan bij deze digitale deelname. Een traditionele ‘papieren versie’ van deze 2de ronde werd niet georganiseerd; iedereen moest dus digitaal deelnemen.Ook deze keer moesten de deelnemers 30 meerkeuzevragen beantwoorden. T.o.v. de 1ste ronde is er wel 1 wezenlijk verschil: men krijgt slechts 2 uur de tijd om de vragenbundel af te werken. Het is duidelijk dat dit bijkomend element voor een extra stressfactor zorgt. Traditioneel komen de disciplines (ruimte)meetkunde en algebra nadrukkelijk aan bod, maar ook logica, combinatieleer en kansrekenen werden opgevraagd.

    Na 2 uur denken, rekenen en tekenen werd om 15.30 uur de verbinding onherroepelijk afgebroken. Na wat technische problemen werd er nog wat nagekaart, o.a. over de algemene moeilijkheidsgraad van de vragen.
    Op donderdag 18 maart worden dan de resultaten bekendgemaakt van de 2de ronde. Ook deze keer zal de cesuur, voor iedereen digitaal deze keer, bepalen wie er uiteindelijk mag deelnemen aan de finale. Deze zal plaatsvinden op woensdag 21 april. Uiteraard danken we Dominik, Tiemen en Liam voor hun enthousiaste deelname. Hopelijk hebben hun harde denkwerk en hun talent voor wiskunde geleid tot een degelijk resultaat. Wie weet zal dit volstaan voor een finaleplaats.”

Alle foto’s van de olympiades van dit schooljaar kan u hier bekijken.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.