Finaleplaats in de Digimores Debatwedstrijd: het wordt een traditie!

Er al ooit eens over nagedacht of elke Belg een basisinkomen moet krijgen, of jongeren die een inschakelingsuitkering aanvragen een verplichte tegenprestatie moeten leveren door vrijwilligerswerk te doen of de Europese Unie EU-lidmaatschap moet garanderen aan regio’s binnen de EU die zich willen afsplitsen? Laat staan er al eens over gedebatteerd? Tien pittige dames van onze school durfden deze uitdaging aan. Febe Cornelis, Isolde De Beule, Sarah Lavaert, Evita Morel, Marthe Annaert, Ineke Barbaix, Louise Hinnekint, Floor Meesen, Mia Van Den Bosch en Jemma Vercruysse Op zaterdag 10/3 en zondag 11/3 namen ze deel aan de preselectie van de Digimores Debatwedstrijd voor duo’s in het Geuzenhuis waar ze alle een sterk staaltje argumentatietalent aan de dag legden. Een voor één schitterden ze en toverden ze het ene sterke argument na het andere uit hun kritische geesten.

Op zaterdag kwamen Jemma, Floor, Marthe en Ineke aan de bak. Na twee zenuwslopende voorrondes waar beide duo’s elkaar nog niet in ontmoetten, gebeurde in de halve finale het onvermijdelijke: de dames dienden het in de halve finale tegen elkaar op te nemen. Na deze halve finale van bijzonder hoogstaand niveau waarin de strijd pittig toch amicaal was, volgde de onwaarschijnlijke uitslag: de dames mochten het in de finale nog eens tegen elkaar opnemen! Deze verrassende uitslag was wel volkomen terecht. Uiteraard wisten we nu dat iemand eerste en iemand tweede ging worden. Proficiat aan Ineke en Marthe die de eerste plaats behaalden en het volgende week tegen de beste duo’s uit de andere Vlaamse provincies zullen opnemen in de nationale finale in het Vlaams Parlement. Jemma en Floor werden meer dan verdiend tweede en maken nog een grote kans opgevist te worden als beste runner’s up om ook deel te nemen aan de nationale finale.

Alsof deze rollercoaster van emoties nog niet voldoende was, tekenden we op zondag weer present. Tijd voor Mia, Louise, Isolde, Evita, Febe en Sarah om aan het debatteren te slaan. Het werden bijzondere rondes met een aantal uitzonderlijke debattechnieken waar we getuige van waren. Alle dames zetten hun beste beentje voor en kwamen met een aantal ijzersterke argumenten aandraven. Febe en Sarah stootten door tot de halve finale. Hierna werden ze verdienstelijk derde.

We kunnen dus spreken van een meer dan geslaagd debatweekend: het was leerrijk en leuk. Bedankt, lieve leerlingen voor jullie deelname, enthousiasme en het levende bewijs dat leerlingen op onze school nog steeds kritisch en dynamisch zijn. Jullie kunnen met recht en rede trots zijn op jezelf en jullie deelname.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.