IBISproject 2018

Als school is het niet alleen belangrijk om de leerlingen degelijk onderwijs te verschaffen, we moeten hen ook op weg helpen naar een juiste studiekeuze in het hoger onderwijs. Daarvoor gaan we onder andere met onze laatstejaars naar de SID-in-beurs, maar doen we ook al enkele jaren mee met Dreamday, wat intussen hernoemd is naar IBIS. Ibis staat voor Individuele Begeleiding In functie van Studiekeuze.

Op dinsdag 20 maart gingen de zesdes op bezoek bij een contactpersoon die aan de slag is in het werkveld waar zij zelf later ook graag willen werken. Op die manier kunnen ze met eigen ogen zien of hun ‘droomjob’ ook echt wel de job van hun dromen is.
Onze leerlingen gaven heel gevarieerde jobkeuzes op, waardoor de bezoeken die ze aflegden die dag heel uiteenlopend waren. Dierenarts, leerkracht lager onderwijs, leerkracht secundair onderwijs, journalist, jurist, arts, schrijver, piloot, psycholoog, architect, professor, tolk… Dit zijn maar enkele voorbeelden van de beroepen uit het wijde gamma bezoekjes die op deze dag werden afgelegd, en waarvoor wij dus mensen hebben gezocht én gevonden die graag hun tijd vrijmaakten en onze leerlingen te woord hebben gestaan.
Een welgemeende dank u wel aan alle contactpersonen hiervoor, uit naam van de school en vooral uit naam van onze leerlingen. Bedankt!

Laure Heiremans, Louka Noyen , Eline Roelandt , Janne Gheyle en Margot Van Coillie gingen langs bij prof emeritus R. Rubens in het UZ langs. Ze hebben iets bijgeleerd over de achtergrond van de geneeskunde en hebben op al hun vragen een antwoord gekregen. Flore Debusschere schreef het volgende: “Een namiddagje meevolgen met logopediste Marleen was een unieke ervaring. Ik weet wel wat een logopediste doet maar hier heb ik echt iets bijgeleerd. Een nieuwe methode die ze aanbieden voor jongeren met autisme is ze helpen door hen blind te leren typen. Hierdoor kunnen zij gemakkelijk Nederlands leren. Ze leren een woordrijmpje, zien afbeeldingen en een kleur. Hierdoor weten ze dan alle letters op een toetsenbord liggen en kunnen dan zo makkelijker iets leren. Ik heb zeker iets bijgeleerd en ik wil Marleen en al haar andere collega’s bedanken voor de leuke ervaringen!

Sander De Lange ging op IBIS dag bij dierenarts Grootveld in Wondelgem: “Het was een zeer leerrijke dag en ik heb toch even het leven in een dierenartspraktijk kunnen meemaken. Deze ervaring heeft me zeker en vast geholpen bij het kiezen van een gepaste studierichting. Ik wil dierenarts Grootveld bedanken voor zijn toewijding en zijn goede uitleg.” Voor Amber De Freyne was IBIS bevestigend in haar keuze: “Ik ben voor IBISdag naar het UZ Gent geweest. Daar heb ik meegelopen met een anesthesist (Prof. Dr. Marc Coppens). Jammer genoeg viel er niet veel te beleven op die dag in het dagziekenhuis, buiten een paar anale ingrepen. Ik heb een operatie (anale abces) bijgewoond en ik heb gezien hoe men een centraal infuus plaatste. Ook ben ik naar de materniteit gaan kijken. Ik vond het een heel leuke dag en nu ben ik er zeker van dat ik geneeskunde wil studeren.

Ian Lateur, Ibiam Okoro en Diego De Gusem brachten dan weer een bezoek aan mevr. Ann Monté, onderzoekster bij CMST (UGent) in het technologiepark. Ze mochten uiteindelijk ook een bezoekje brengen aan de cleanroom. Dit is een ruimte met labo’s waarbij de lucht zo stofvrij mogelijk moet zijn. Dat is nodig voor chipontwerp. Florence Seynaeve liet ons het volgende weten: “Voor de IBIS-dag ging ik langs bij een neurochirurg in het AZ Sint-Lucas. Ik kreeg de kans om mee te luisteren tijdens een consultatie, ging vervolgens mee op toer bij de patiënten die in het ziekenhuis verbleven en mocht getuige zijn van een lumbale punctie. Het hoogtepunt van de dag was dat ik een operatie mocht bijwonen waarbij een hersentumor verwijderd werd. De chirurg legde mij alles zorgvuldig uit en ik mocht van heel dicht bij de ingreep volgen en bekijken.”

Louise Hinnekint en Uma Snytsers voerden een heel gezellig gesprek met Herman Brusselmans, en vonden het heel interessant om te praten met een van de grootste Vlaamse schrijvers van deze tijd. Kato Marynissen stuurde het volgende door: “Vandaag ging ik op bezoek bij juf Clio van het zesde leerjaar. Het was super interessant en tof om nog eens een half dagje mee te volgen op de basisschool. Mijn keuze voor volgend jaar lag al vast, maar door de ibis-dag is deze zeker bevestigd.” En Ineke Barbaix omschreef haar IBISdagje als volgt: “Vandaag liep ik mee met een gerechtsjournalist, Olivier Scheir. Na een zeer verhelderend gesprek over zijn studies, zijn job en de voor- en nadelen die aan die job verbonden zijn, mocht ik mee naar de correctionele rechtbank in Gent. Daar volgden we uitspraken in enkele zaken, ontmoette ik advocaten en zaalwachters, en kwam ik in aanraking met de speciale gerechtelijke taal. Zeker een interessante namiddag!”

Met heel veel dank aan alle leerkrachten die dit gecoördineerd hebben en contactpersonen hebben gezocht.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.