Planetarium voor de zesdes

Op dinsdag 25 september kregen onze zesdes een complete inwijding in de wondere wereld van de kosmologie. Daarvoor zetten we hen wel op de bus richting het Planetarium van Brussel. De lesgever van dienst goochelde met begrippen zoals circumpolaire sterren, inclinatie, declinatie, equator- en horizoncoördinaten, siderische en synodische maanden, sterrendagen en zonnedagen, precessie van de aardas, azimut, rechte klimming, culminatiehoogte, lichtjaren, astronomische eenheden, planetoïden, Cassiopeia, De Voerman, de terugloop van het lentepunt en nog zo veel meer. Kortom, genoeg stof om de lessen aardrijkskunde het ganse eerste semester te vullen.

Ze waren iets te vroeg, maar dat stoorde helemaal niet: zo was er voldoende tijd om op ontdekking te gaan door de permanente tentoonstelling.

In de zaal zelf stond de oude mechanische projector heel imposant te wezen. Hij wordt niet meer gebruikt, maar werkt wel, en is de grootste mechanische projector ter wereld. Intussen wordt alles aangestuurd via computer met beamers, maar dat viel niet vast te leggen op foto, en dat mocht eigenlijk ook niet.

Met dank aan mijnheer Lösken voor tekst en beeld. Alle foto’s kan u hier terugvinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.