Wiskunde Olympiade 2019: eerste ronde

De datum 16 januari 2019 hadden alle wiskundeleerkrachten in een heel opvallende kleur aangekruist: het was immers de dag van de wiskunde olympiade. De Vlaamse Wiskunde Olympiade was reeds aan de 34ste editie toe; de Junior Wiskunde Olympiade werd voor de 18de keer gehouden. Voor de eerste ronde hoeven de leerlingen geen verplaatsing te maken: ze vindt steeds plaats in de school zelf. Opnieuw konden we constateren dat het vak wiskunde en het element competitie voldoende aantrekkingskracht bezitten bij onze leerlingen. Er waren maar liefst 57 leerlingen van de 2de graad die deelnamen aan de JWO en voor wat de VWO betreft, klokten we af op 47 leerlingen van de 3de graad.

Zoals steeds bestaat de proef uit 30 meerkeuzevragen, 5 mogelijkheden, waarvoor men maximaal 3 uur mag werken. Bij de opgaven komen alle aspecten van de wiskunde aan bod. De moeilijkheidsgraad varieert van ‘goed te doen’ tot ‘een (heel) stevige kuitenbijter’. De leerlingen die de beste score laten noteren, stoten vervolgens door naar de tweede ronde die op provinciaal niveau wordt georganiseerd op 13 maart. Daar krijgt men opnieuw 30 meerkeuzevragen voorgeschoteld waarvoor men slechts 2 uur mag werken. Op 24 april bekampen de allerbesten elkaar tijdens de finale die dit jaar gehouden wordt in Heverlee.

Op de bijgevoegde foto’s kan men onze leerlingen en de leerkrachten zien tijdens de gezamenlijke lunch. Nadien werden de hersenen stevig gepijnigd over de 30 opgaven. Bij dezen zijn onze leerlingen alweer een ervaring rijker en hopelijk zal onze school opnieuw goed vertegenwoordigd zijn op de tweede ronde.

Met dank aan de heer De Vriese voor zowel verslag als foto’s. Alle foto’s kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.