Wedstrijd voor wetenschappelijke uiteenzettingen (Natuur en Wetenschap vzw)

Elk jaar neemt de vakgroep wetenschappen met de 4 WeWo deel aan de wedstrijd voor wetenschappelijke uiteenzettingen van de vzw Natuur en Wetenschap. Mijnheer Lösken schreef voor ons een uitgebreid verslag en stuurde ons ook een hele reeks foto’s door, waarvoor dank.

Na een aantal weken zwoegen in de lessen wetenschappelijk onderzoek en na het geven van een proefpresentatie aan de medeleerlingen, was het op woensdagnamiddag 05 mei eindelijk zo ver: het wetenschappelijk onderzoek mocht voorgesteld worden aan een officiële jury. De uitverkorenen dit jaar waren:

· Kayleigh De Fleyt en Zoë Verwee met hun presentatie ‘Hersentrombose’

· Jessie De Vos en Luna De Block met hun presentatie ‘Bodemvruchtbaarheid’

· Andreas Martens en Daan De Wael met hun presentatie ‘Vulkaanuitbarstingen’

· Tim Kraft, Jaan De Corte en Robbe Herman met hun presentatie ‘Habituatie’

En omdat coronatijden speciale maatregelen vragen, verliepen deze presentaties ook anders dan normaal. Zo mochten de leerlingen elkaars presentatie niet bijwonen en moesten ze na het ondergaan van een spervuur aan vragen door de jury onverwijld de school verlaten.

Omwille van diezelfde coronamaatregelen waren de presentaties van het vorige schooljaar zelfs helemaal niet doorgegaan en dat vond een groepje leerlingen (dat nu dus al in het 5de jaar zit) zo jammer, dat ze dan maar dit jaar hun presentatie van afgelopen schooljaar hebben gebracht. Het betreft hier een interactieve presentatie rond ‘Groepsdruk’, gebracht door Marjorie Van Damme, Noa Vermaut en Cato Niessen Dit alles gesteund door een aantal toeschouwers/proefkonijnen onder de noemer Cyril Larrangé, Lieze Lavaert, Josefien De Backer en Laura De Wit.

Na een korte deliberatie kwam de jury naar buiten met … geen resultaat. De anders zo beklijvende proclamatie en daarbij horende rangschikking van de groepjes kon dit jaar niet doorgaan. Niet dat die rangschikking op zich nu zo cruciaal is – deelnemen is in deze immers echt wel belangrijker dan winnen – maar toch! Vandaar dat we volledigheidshalve deze rangschikking bij deze ook willen meegeven:

1. Groepsdruk

2. Bodemvruchtbaarheid

3. Habituatie

4. Hersentrombose

5. Vulkanen

We hopen dat onze leerlingen hier heel veel wetenschappelijke vaardigheden van opgestoken hebben en wie weet kan dit uitmonden in verdere studies in een wetenschappelijke richting.

Alle foto’s van de wedstrijd vindt u hier terug.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.