‘Dag winkel’: de bespreking

In de drukte van alle activiteiten na de paasvakantie – Stressfactor, English Day, Uitvaart, Kledingruil – zijn we zowaar het toneel vergeten bespreken, en het was nochtans een voorstelling om niet licht te vergeten!

Deze editie had wel wat voeten in de aarde: het toneel in 2020 kon gelukkig wel nog plaatsvinden, maar in september 2020 was het meteen al duidelijk: dat schooljaar zou het niet lukken. September 2021 kondigde zich hoopvoller aan, een nieuwe toneelgroep werd gevormd, de leerlingen konden zelfs nog op een heus en bijzonder geslaagd toneelweekend, en toen… sloeg corona weer in alle hevigheid toe. De school kon maar ternauwernood open blijven – of ging zelfs heel even dicht – maar een grote groep leerlingen uit alle klassen en alle jaren samen? Nee, dat kon volgens de heersende maatregelen echt niet, en dus werd het toneel uitgesteld. Uitgesteld, jawel, niet geschrapt. Leerlingen en medewerkers bleven hoopvol en effectief: er kon weer gerepeteerd worden! Een groot deel van de paasvakantie ging op aan repetities en het weekend na de vakantie waren er, eindelijk, de voorstellingen!

Het mag dan een moeilijke bevalling geweest zijn, het stuk zelf had daar absoluut niet onder te lijden. Opnieuw brachten veertig leerlingen onder leiding van twee kundige regisseurs een bijzonder aangenaam spektakel. Die regisseurs zochten we dit jaar in eigen huis. Berdien Van Nieuwenhuyze, leerkracht Nederlands en medeoprichter van musicalgezelschap vzw Based On Stage, en Isadora Lenaerts, sinds jaar en dag een vaste waarde, namen de regie op zich. Ondersteund door mevrouw Cruyt, meneer Uyttenhove en nieuwe kracht mevrouw Van Bossche konden ze laten zien wat de leerlingen ook dit jaar in hun mars hadden.

“Dag winkel” situeert zich in een fijne kleine buurtsupermarkt, de Chupi. Er zijn misschien niet altijd sojabonen, maar de medewerkers kennen iedereen en het is er vooral gezellig. Tot blijkt dat de winkel eigenlijk niet genoeg rendeert en de manager – op nogal onbehouwen wijze – probeert te redden wat er te redden valt. En dan blijkt plots dat de winkel verkocht is aan een grotere supermarktketen die een andere aanpak heeft en het geheel weer absoluut rendabel wil maken. Sommige werknemers van de Chupi kunnen blijven, anderen staan onherroepelijk op straat. En de buurtbewoners? Die hebben geen enkele inspraak in dit staaltje vrijemarkteconomie…

Is het bij momenten echt een grappige voorstelling, toch is het ook duidelijk een aanklacht: tegen de soms verwoestende kracht van het kapitalisme, tegen de dominantie van de digitalisering en de smartphone, tegen de individualiteit, tegen de teloorgang van tradities…

Het decor was minimalistisch en soms zelfs imaginair – zo waren de producten van de winkel er fysiek niet – maar op die manier kwam de klemtoon des te meer op de inhoud te liggen.

Ondanks alle tegenslagen heeft tToneel ook dit jaar weer een bijzonder puike prestatie neergezet: een volwaardig stuk met alles erop en eraan dat probleemloos naast de edities van vorige jaren kon staan, met leerlingen die zich opnieuw honderd procent inzetten. En dat, dat is iets om andermaal zeer trots op te zijn.

Alle foto’s en een aantal kortere video’s – genomen door oud-leerling en oud-speler Yben Willems – kan u hier in ons archief bewonderen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.