Sorry is niet genoeg!

Je kon er op school niet naast kijken, en ook hier hadden we het al aangekondigd: de actie “Sorry is niet genoeg!” in het kader van de duurzaamheidsactie van 11.11.11. De leerkrachten Cruyt, Beukeleirs en Vanlommel hadden er zich achter geschaard, samen met een enorm aantal leerlingen, en samen maakten ze er iets fantastisch van!

Mijnheer Coussens heeft een  uitgebreid videoverslag van de dag gemaakt, en dat geeft de sfeer eigenlijk bijzonder goed weer:

De school had het volgende persbericht uitgestuurd naar enkele regionale kranten:

De leerlingen van het Koninklijk Atheneum Mariakerke willen de 11.11.11-actie van dit jaar niet zomaar voorbij laten gaan. In het teken van ‘Sorry is niet genoeg” gaan ze zelf aan de slag om voedselverspilling tegen te gaan. Ze hebben een oproep gedaan naar medeleerlingen om alle overschotten aan groenten en fruit, zoals appels en pompoenen, binnen te brengen.
Vrijdag 24 oktober zullen ze, samen met de leden van de ouderwerking, van de groenten soep maken, die dan in de speeltijd verkocht wordt voor 50 cent per kop. Van het fruit maken ze vers vruchtensap, om ook dat per glas te verkopen. Leerlingen die dat willen, kunnen hun fruit zélf mixen met de “fietsenmixer” of “sappentrapper”. Dat is een bakfiets waarop een blender gemonteerd is, die wordt aangedreven door de pedalen.

Om de aandacht te vestigen op de voedselverspilling, het duurzaamheidsvraagstuk en de nood aan gezonde voeding, houden de leerlingen van de eerste graad om 13.05 uur een heus ketelconcert. Niemand minder dan drummer Piet Jorens (van onder andere Charles et les Lulus) heeft deze 250 leerlingen daarvoor getraind.

De directie: “Toen enkele van onze leerkrachten met het idee op de proppen kwamen, zagen we dat als school onmiddellijk zitten. Onderwijs is meer dan kennisoverdracht, we moeten onze leerlingen ook bewust maken van de maatschappij waarin we leven, en en hen leren nadenken over de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Het motto van de school is niet voor niets “kritisch en dynamisch”.
Het enthousiasme waarmee een groot aantal leerlingen zijn schouders onder dit project heeft gezet, bewijst dat deze problematiek leeft onder de jongeren. We willen dan ook samen met hen geleidelijk werken aan een school die zijn leerlingen leert duurzaam om te gaan met de middelen waarover we beschikken.”

We konden het alvast zelf niet beter zeggen! Een reporter van Het Laatste Nieuws vond het engagement van onze leerlingen ook super, en kwam een kijkje nemen. Zaterdag stond er reeds een artikel op de online pagina van de krant:

Het Koninklijk Atheneum in Mariakerke maakte gisteren een wel heel opvallend brouwsel. De leerlingen van de school verzamelden de groenten die ze thuis zouden weggooien. Daarmee maakten ze een lekkere soep die voor 50 cent per kop verkocht werd aan de medeleerlingen. De opbrengst van de verkoop gaat naar 11.11.11. Ook overtollig fruit werd ingezameld om er vruchtensap mee te maken. Om het geheel af te maken, moest een leerling trappen om stroom voor de blender op te wekken. Op en top duurzaam dus.

Met de actie wilde het atheneum de aandacht vestigen op de voedselverspilling, het duurzaamheidsvraagstuk en de nood aan gezonde voeding. Om de hele actie nog wat kracht bij te zetten, hielden de leerlingen van de eerste graad ook nog een ketelconcert.

(EDG)

Uiteraard zijn we hier bijzonder tevreden mee! De sfeer op school zat bijzonder goed, de soep was romig én gepeperd – met dank aan kok Anja! – en de sapjes, wel, die smaakten gewoon naar meer.

Maar zoals altijd zeggen beelden meer dan woorden. We hebben dan ook een massa foto’s voor u verzameld. En weet u wat? Raap die noten uit de tuin, zet desnoods de gevallen appels in een plastiekzak aan de voordeur met een bordje “Gratis mee te nemen”, maar vooral: laat geen voedsel verloren gaan. Want sorry, dat is écht niet genoeg meer.

1 Trackback / Pingback

  1. Project Duurzaamheid | Atheneum Mariakerke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.