Zuiddag 2015

Wellicht hoeven we u Zuiddag niet meer voor te stellen. Op donderdag 23 oktober gingen onze zesdejaars een dagje aan het werk op de meest uiteenlopende locaties. Bedrijven betaalden daar 50 euro voor, particulieren 40 euro. Mijnheer Vermeiren en mevrouw Maes probeerden bij zoveel mogelijk leerlingen langs te gaan, en anderen stuurden zelf trots een foto door.
Het geld hielden ze natuurlijk niet zelf: dat ging integraal naar een project voor Nicaraguaanse jongeren in de cacaoteelt.

We geven u een aantal jobs en foto’s mee. Allemaal opsommen zou ons te ver leiden, maar het geeft u een goed idee van wat allemaal mogelijk is. Dus als u volgend jaar zelf een job hebt voor onze leerlingen: graag!

Eva ging aan de slag bij slagerij Raemdonck. Het was een aangename ervaring, zegt ze zelf. Johanna zat in het AZ Sint-Lucas, Yara stak een handje toe in zwembad Ter Wallen in Merelbeke, Tristan sprong bij op de kinderafdeling van het UZ, Tibo, Maarten en Aaron mochten bij digitaal bureau Wijs meewerken, Julie werkte in Delhaize in Lovendegem en vulde daar de rekken aan, controleerde de stock en schoof de artikelen naar voren. Zij had er deze zomer al een vakantiejob gedaan als kassierster.

Cheyenne heeft een handje toegestoken op de jeugddienst van de Bond Moyson, ook wel bekend als de Joetz, Robin ging bij Franki Foundations Belgium, Cato werkte een dag als journaliste en deed en schreef drie interviews: met een chocolatier, met Oxfam en met iemand van Dierenartsen Zonder Grenzen. Timon stapelde hout en groef struiken uit, Jasper ordende een magazijn, Suki hielp mee in de school ‘De Kleine Icarus’  in het lager onderwijs. Ze knutselde met de kindjes geknutseld en gaf in de namiddag zwemles. Ikram hielp mee in de winkel van Torfs, en een aantal leerlingen ging aan de slag op onze eigen school.

Leoni schreef het volgende: “Ik ging in Chocolato werken. Het doel van Zuiddag heeft alles te maken met de cacaoboeren in Nicaragua en ik vond het een leuk idee om ergens te werken dat met chocolade te maken heeft. Chocolato is een concept waar men alles in verband met chocolade verkoopt, maar het is tegelijk ook een koffiehuis en je kan er zelfs groepsworkshops volgen. Wat ik heb gedaan donderdag, is pralinesoorten maken (galetten van verschillende soorten chocolade met verschillende soorten toppings zoals smarties, studentenhaver, cuberdons,… En ‘rotsjes’ van verschillende soorten chocolade), opdienen, koffie maken, afwassen, pralinezakjes vullen, tafels afrekenen… Een beetje alles dus. Enkele dingen kan ik nog niet: bestellingen opnemen, de verschillende soorten chocomelk maken,… Maar dat komt nog want ik werk er nu ook vast in de vakanties.”

Arne ging zowaar aan het snoeien in zijn eigen tuin: dat is een werkje dat hij normaal gezien niet moet doen, en zijn ouders hadden er zeker de veertig euro voor over.

Arne

Wanneer we zien wat onze leerlingen die dag allemaal hebben gedaan, kunnen we alleen maar trots zijn, en dankbaar. Wie zei er ook weer dat de jeugd van tegenwoordig alleen nog maar aan zichzelf dacht?

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.