Carrouselgesprek vijfdes

Zenuwen, zenuwen, zenuwen…  Moeilijk beheersbaar en vaak zeer vervelend!  Onder andere daarom kregen de vijfdes vlak voor de herfstvakantie allemaal een les spreekvaardigheid over goede spreekstrategieën.  Met een zeer minimale brainstorm als voorbereiding moesten ze quasi onmiddellijk aan de slag:  proberen zinvolle redeneringen te verwoorden, oogcontact maken, feedback geven, doorschuiven om met iemand anders samen te werken, luisteren, opnieuw proberen, bijschaven, elementen toevoegen…  Spreken is namelijk iets dat je moet ‘doen’, niet iets dat je helemaal schriftelijk voorbereidt, dan uit het hoofd leert en vervolgens komt ‘opzeggen’.

Sommigen keken wat bedenkelijk, maar al snel was iedereen goed bezig.  De meesten ondervonden ook dat ze heel snel vorderingen maakten op deze manier, maar ook dat andere omstandigheden eenzelfde oefening kunnen beïnvloeden.  Dat het een uur lang op vrij enthousiaste en spontane manier over boeken ging, was voor de leerkrachten natuurlijk een fijne plus.  En van die vervloekte zenuwen, daar hebben de meesten niet veel van gemerkt!

Met dank aan de dames Pauwels en Van Nieuwenhuyze voor tekst en foto’s. Alle foto’s hiervan kan u hier bekijken.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.