Dikketruiendag op 13 februari

affiche-2015-1680-1050Een vrijdag de dertiende hoeft niet altijd slecht te zijn: je mag je lekker dikke wollen trui aan, sneeuwlaarzen, en je krijgt er nog gratis warme chocomelk bovenop – als je je eigen herbruikbaar kopje meebrengt tenminste.

Hoezo?

We beseffen het niet altijd, maar vanaf het moment dat we opstaan, doen we heel wat dingen die een invloed hebben op ons klimaat. We draaien de verwarmingsknop aan, we luisteren naar de radio, werken op de computer, zetten koffie, … Door deze dagelijkse activiteiten verhoogt de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer. Het resultaat is gemiddeld 7 ton CO2 -uitstoot per Belg per jaar. Het kan zeker minder.

Daarom trad op 16 februari 2005 het “Kyotoverdrag” in werking. Met die overeenkomst engageerden de meeste geïndustrialiseerde landen zich ertoe om de uitstoot van broeikasgassen, waaronder koolstofdioxide (CO2), terug te brengen tot 5% onder het niveau van 1990. België zou 7,5% minder CO2 moeten uitstoten.

Op vrijdag 13 februari 2015 toont onze school dat we achter het “Kyotoverdrag” staan. Samen met heel wat andere scholen en bedrijven verlagen we ook dit jaar de temperatuur met enkele graden. Op die manier zorgen we ervoor dat we de CO2-uitstoot verlagen.

De dikketruiendag mikt vooral op eenvoudige maatregelen, die ook daarna op een structurele wijze aangehouden kunnen worden: lichten doven bij het verlaten van een lokaal, toestellen uitschakelen na gebruik, de verwarming correct afstellen, … Zo moet rationeel energieverbruik een structurele verankering krijgen thuis, op de werkvloer en op school.

Een graadje minder verwarmen merk je nauwelijks, maar betekent wel 7% minder stookkosten en broeikasgassen. Denk naast een mooie dikke trui ook aan thermische onderkleding, want dat kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid – zonder aan comfort en charisma in te boeten. De energiebesparing is groot, de investering klein.

Om die dag symbolisch in de verf te zetten, verwachten we dat je extra warm gekleed naar school komt: een dikke trui, een sjaal, extra wollen sokken, … Voor één keertje doen we niet moeilijk over een leuke muts!

En wil je die warme chocomelk? Van ons krijg je geen beker of kopje, die moet je zelf maar meebrengen, en dan liefst geen wegwerpexemplaar. Aan afval doen we immers niet die dag!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.