GWP vijfdejaar: fotoproject Stad in Beeld

Al een paar jaar na elkaar houden de vijfdes in de GWPweek een fotoproject. In de loop van die week zullen ze een aantal foto-opdrachten vervullen, waarmee ze dan prijzen kunnen winnen.

Op maandag is er een workshop rond fotografie, gegeven door vier professionele fotografen. Zij leggen uit wat diafragma en ISO is, hoe je kan spelen met perspectieven en licht, wat de sluitertijd voor je foto doet, hoe je met je toestel moet omgaan, en tonen ook beelden van bekende fotografen. Tegelijk geven ze korte opdrachtjes in de school om het geleerde in praktijk te brengen.
In de namiddag worden de leerlingen dan in groepen richting Gent gestuurd, om daar op een vastgelegd plein bepaalde portretten van voorbijgangers te maken en een atypische promofoto van het toegewezen plein te schieten.

Op dinsdag en donderdag gaan ze in twee groepen respectievelijk naar Brussel en Den Haag.
In Brussel krijgen de leerlingen in groepjes een fotozoektocht: ze hebben een omschreven parcours, en twee mapjes met foto’s. Dertig foto’s moeten ze terug zien te vinden op hun parcours en noteren in welke straat die foto is genomen. Tien andere foto’s proberen ze zo precies mogelijk na te trekken, met oog voor de exacte locatie van de oorspronkelijke fotograaf.

Op woensdag gaat de trip naar Rijsel, waar ze van Franstalige animatoren doe-opdrachten krijgen, en waar ze ook zes beelden moeten maken in het kader van de straatfotografie.

Donderdag is dus opnieuw Brussel of Den Haag. In Den Haag ontdekken ze al wandelend stadsontwikkelingsprojecten en historische feiten. Ook daar moeten ze een aantal foto’s maken die specifiek verband houden met de wandeling.
In de namiddag is er dan het Eschermuseum, waar ze een deskundige rondleiding krijgen van de wiskundeleerkrachten.

En op vrijdag? Dan is het de taak om voor de vijf opdrachten – portretten, straatfotografie, promofoto, maar ook een originele “selfie” (of portret van een van de groepsleden) en een groepsfoto – de beste foto’s te selecteren, met behulp van de fotografen. Die letten vooral ook op compositie en techniek. Tijdens de prijsuitreiking – voor zowel de foto-opdrachten als de foto’s in Brussel en Den Haag – kunnen er paaseitjes verdiend worden, maar ook vergrotingen van de groepsfoto en filmtickets.

Hieronder krijgt u de winnende foto’s van dit jaar. In elke categorie geven we u eerst de winnaar en dan de nummers twee en drie. De hele selectie (elk van de twaalf groepen mocht drie portretten, drie straatfoto’s, een promofoto, een “selfie”  en een groepsfoto insturen) kan u hier terugvinden. Sfeerfoto’s van de GWP zijn dan weer hier te vinden.

* Portretten:

* Straatfotografie:

* Promotiefoto van een Gents plein:

* “Selfie”:

* Groepsfoto:

Als uiteindelijk de beste foto van dit jaar, de “KAMfoto 2015”, werd het beeld van de straatfotografie gekozen door onze fotografen:

straat1A

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.