Wetenschapswedstrijd Natuur en Wetenschap

Op woensdag 25 maart was het weer zover: leerlingen van 4 wetenschappen namen deel aan een wetenschapswedstrijd waarin ze over een eigen gekozen onderzoek rapporteerden voor 3 externe juryleden van de vzw Natuur en Wetenschap. Zes groepen deden hun uiterste best om hun onderwerp zo goed mogelijk naar voor te brengen. De thema’s waren vooral gefocust op biologie en aardrijkskunde en varieerden van de platentektoniek over uitleg in verband met de longwerking naar wat te doen met plastic.

De leerlingen werden begeleid door mijnheer Lösken en mevrouw Vanlommel voor de uitwerking van hun project. Ze kregen net voor de aanvang van de wedstrijd ook een spoedcursus ‘presentatie skills’ van mevrouw Pauwels en dat heeft geloond.

Ook de leerlingen van het derde jaar wetenschappen kwamen kijken en ideetjes opdoen naar volgend schooljaar toe!

Nu wordt het afwachten of er één van de groepen nog een prijs wegkaapt. In mei is er een finaleronde en dan mogen de vijf beste presentaties hun werkje nogmaals voorstellen aan een universitaire jury. Voorlopig werd de groep van Flo, Pelle, Anouk en Justine eerste en die van Karima, Naïs, Serpil en Azize tweede gerangschikt. Deze groepen hebben voor ons alvast bewezen heel wat in hun mars te hebben. Proficiat voor de inzet en de uitwerking van dit project!

Karo Van Moorhem stuurde ons ook een aantal foto’s door van de voorbereidende proefjes: ze hebben met de fles en de sigaret de werking van longen nagebootst wanneer je rookt. Bij de andere proef hebben ze een macroscopie gehouden van de longen van een varken.

We houden jullie op de hoogte in verband met het verder verloop van de wedstrijd!

De volledige fotoreeks vindt u hier.
Voor meer informatie in verband met de wedstrijd: http://www.natuurenwetenschap.be/

Hier een overzicht van de presentaties:

Groepsleden en titel
*Arthur Petit, Sébastien Opsomer, Melike Kökcü, Fatima Khlosi
Titel: De bouw van een lang been
*Ramazan Benli, Zakaria Assakkali, Taha Kutlu, Ahmet Kaya
Titel: “Kan men leven op Mars?”
*Lien Brepoels, Yousra Laghzaoui, Tomas Schellaert, Bram Goedvriend
Titel: “Een vloedgolf van plastic”
*Azize Ergun, Karima Sumar, Naïs Fleury, Serpil Kahya
Titel: “Pissebedden en hun leefomgeving”
*Isabeau Coussement, Freya  Van Speybroeck, Karo Van Moorhem, Charlotte Hambersin
Titel: “De longen, het hart van de ademhaling”
*Flo Fias, Justine Morel, Anouk Kaesen, Pelle De Brabander
Titel: “het paradigma van de platentektoniek”

1 Trackback / Pingback

  1. In de prijzen op de wedstrijd wetenschappelijke uiteenzettingen van Natuur en Wetenschap! | Atheneum Mariakerke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.