Mens sana in corpore sano: de rugschool

Uiteraard draait het in een school vooral om het bijbrengen van kennis, attitudes en vaardigheden. De focus ligt op het mentale, maar niet alleen de geest komt aan bod, vraagt u dat gerust eens aan de leraars lichamelijke opvoeding.

Jelte De Coninck, student L.O. aan de Hogeschool Gent, wilde echter nog een stapje verder gaan. Voor zijn bachelorproef wil hij nagaan of het aanbieden en volgen van rugscholing op school een positieve invloed heeft op het verminderen van rugklachten. Want ja, steeds meer mensen, ook jongeren, worden vroeg of laat geconfronteerd met rugklachten, volgens recent onderzoek zelfs 8 op de tien. Bij de meeste mensen verdwijnt die rugpijn ook weer spontaan, maar bij sommigen wordt ze zelfs chronisch en is een dure behandeling nodig.

Rugpijn op school kan natuurlijk door verschillende factoren veroorzaakt worden: een te zware boekentas, een verkeerd type boekentas, te lang stilzitten in de les, een verkeerde zithouding… Veel van die klachten kan je nochtans vermijden door er in de eerste plaats gewoon al op te letten, en in de tweede plaats door het – liefst herhaaldelijk – uitvoeren van rug- en rompstabiliserende oefeningen.

En dat is nu precies wat Jelte aanbiedt bij ons op school: leerlingen konden intekenen op de rugschool over de middag, en kunnen de lessen en oefeningen volgen tussen 13.20 uur en 13.40 uur, twee maal per week. Jelte geeft zijn lessen zelfs meerdere keren, zodat er zeker plaats is voor het vijftigtal leerlingen dat ingegaan is op het aanbod.

We zijn alvast benieuwd naar de uitslag van de vragenlijst achteraf, en of Jeltes vraag positief beantwoord wordt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.