Workshops Arduino van ArdLab: de STEM-academie op het KAM

Arduino_OS_Community_Logo_RGBProgrammeren: het lijkt vaak bijzonder abstract. Maar dat hoeft eigenlijk niet zo te zijn. Denk maar aan de lessen Techniek: daar leer je om via een schakelaartje een lichtje te doen branden. Maar hoe kan je nu via software dat lichtje doen branden? Of een klein robotje doen lopen?

Eind september start ArdLab bij ons op het atheneum een cursus Physical Computing in het kader van de STEM-academie (Science, Technology, Engineering en Maths), waarbij je dat soort dingen kan leren.

Waarom heet de cursus dan niet simpelweg “programmeren”? De hoofdbrok van de workshop is misschien wel programmeren, maar je programmeert een microcontroller (Arduino-bord) die je met allerhande hardware gaat verbinden. Over die hardware krijg je uitleg, je zal dus ook wat elektronica leren. Je zal niet programmeren zoals je veelal op school leert programmeren, je gaat echt hardware aansturen met je programma.

Physical computing gaat met andere woorden over het bouwen van interactieve, fysische systemen die gebruik maken van hard- en software die reageren op prikkels uit de omgeving.
Klinkt ingewikkeld? Best mogelijk, want het kan ingewikkeld worden, maar we beginnen bij het begin. ArdLab helpt je aan de hand van voorbeeldsketches om zelf projecten te bouwen. Je maakt gebruik van sensors en een Arduino die de ingangssignalen verwerkt en elektrische/mechanische componenten aanstuurt. Je verbindt LEDS en schakelaars met de Arduino en programmeert alles tot een werkend geheel. Langzamerhand helpt je inzicht je om meer ingewikkelde schakelingen te bedenken. Na de LEDs komen relais, motors, ethershield, servo’s, displays, RFID, beepers, neopixels en een aanraakscherm aan bod.

ArdLab helpt geïnteresseerden op weg om vertrouwd te geraken met digitale technologie, de Arduino programmeeromgeving (IDE), het Internet of Things, … Tijdens dit proces komt zowel hardware als software aan bod, er wordt voldoende uitgelegd om zonder voorkennis snel en met succes de wereld van Physical Computing te ontdekken. De nadruk ligt vooral op ZELF ontdekken.

De lesgever van ArdLab is Hans Caluwaerts, vader van oudleerling Jasper en leerling Remco. Hij zal de lessen geven op drie verschillende momenten, zodat je nog kan kiezen wanneer het je het beste past. Wees er wel snel bij, want elk groepje is beperkt tot 6 deelnemers (+ eventueel 2 leerkrachten).

Je kan de workshop “Arduino Physical Computing” volgen op maandagavond van 18u00 tot 21u00, woensdagmiddag van 13u30 tot 16u30, of zaterdagmorgen 9u30 tot 12u30. De lessenreeks gaat van start de laatste week van september (respectievelijk 23, 26 of 28 september), en voor 8 sessies van 3 uur betaal je 144 euro.

Meer informatie, FAQ en inschrijven: www.ardlab.gent

Keurmerk STEMacademie

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.