Historische wandeling en bibliotheekopdracht voor de vierdes

logo geschiedenisTijdens de lessen geschiedenis in het vierde jaar kunnen de leerlingen niet om Karel V heen. Zijn rijk was zo groot dat de zon er nooit onderging! De geboorte van de keizer op 24 februari 1500 in het Prinsenhof, linkt Karel voor altijd aan de stad.

De leerlingen gidsen elkaar doorheen het historische hart van Gent. Deze wandeling is een vaste traditie in het vierde jaar. Wist-je-dat-je’s en leuke stukjes geschiedenis hangen de hele dag in de lucht. De wandeling op dinsdag 1 maart  werd geteisterd door vreselijke maartse buien. Bij deze wil ik de leerlingen een pluim geven voor hun volharding.Gelukkig bescheen donderdag 3 maart de winterzon wél ons pad.

Nog niet zo heel lang geleden was informatie schaars en enkel toegankelijk voor de ‘lucky few’. Maar diezelfde gegevens zijn tegenwoordig voor een appel en een ei voor iedereen beschikbaar. Meer nog: via kranten, tijdschriften, cd-roms, internet… verzuipen we als het ware in de informatie.

Dat overaanbod leidt tot niets als we er niet op de juiste manier leren mee omgaan. Het opzoeken van informatie en er kritisch gebruik van maken, vergen bijzondere vaardigheden. Dat is een van de doelstellingen van de onderzoekscompetenties waar de leerlingen in de derde graad mee te maken zullen krijgen.

Daarom vonden we het zinvol om in het vierde jaar al even stil te staan bij verschillende bronnen en bij de wijze van bronnen noteren. En waar konden we dit beter inoefenen dan in de informatiebank bij uitstek: de bibliotheek? Via een hele reeks opdrachten leerden de leerlingen zo efficiënt mogelijk hun weg te vinden in de informatiemist. Veel leerlingen slaagden erin zo goed als foutloos én binnen de tijd de opdrachten tot een goed einde te brengen. Mission accomplished!

Met dank aan mevrouw Everaert voor tekst en beeld bij de wandeling, mevrouw Dekeyser voor tekst bij de bibliotheekopdracht, en mijnheer Joseph voor de foto’s daarbij.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.