Cultuurcel: hoe was het najaar?

Tsja, soms durft het al eens zo druk zijn dat er zo van die kleine dingen bij inschieten. Zoals de bespreking van een avondje cultuur.

Maar nu de tweede folder voor het voorjaar klaar is – cultuurcellers, kijk jullie mailbox na –, blikken we eerst nog even terug op een geslaagd eerste trimester.

Eind september al trokken we met meer dan 50 enthousiastelingen naar De Bijloke.  Er stond een concert van DeFilharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe gepland. Feërieke orkestmuziek van Tsjaikovski en een paar sprookjesachtige dansen uit De Notenkraker werden op indrukwekkende manier voor een bomvolle zaal gebracht.  Iedereen was het erover eens dat dit echt een prachtig concert was.  Een aantal van onze leerlingen ondervond jammer genoeg ook hoe vervelend het kan zijn als een paar andere mensen in het publiek beslist te fluisteren en te giechelen.  Het was  dubbel tof dat onze leerlingen zich wel voorbeeldig – en dus muisstil – hebben gedragen.

Onze tweede activiteit bracht ons naar Het Paleis in Antwerpen, waar Joris Van den Brande en Joost Vandecasteele Sorry voor Alles hebben gespeeld.  Het stuk werd aangekondigd als een blijspel in vijf bedrijven, twaalf monologen, een old school conflict, een begin, midden en einde maar niet per se in die volgorde.  En zo hebben we het ook een beetje ervaren:  soms was het grappig, soms onduidelijk, soms ging het een beetje alle kanten op en soms was een scène of dialoog goed gevonden.  En na deze toneelvoorstelling reed de trein gelukkig wel nog naar Gent (we hebben al meer pech gehad).  Met een beetje vertraging weliswaar, maar zo hadden we ook een beetje meer tijd om na te praten zeker?

Vlak voor de herfstvakantie stond als afsluiter van het eerste trimester de balletvoorstelling West in de opera van Gent geprogrammeerd.  Met heel veel geluk bij het bemachtigen van zo veel kaarten konden we uiteindelijk met een groep van 61 leerlingen en leerkrachten genieten van een adembenemende voorstelling.  Het ballet was eigenlijk een opeenvolging van drie verschillende delen.  Achteraf verschilden we wel eens van mening over wat nu het mooiste stukje was, maar iedereen was onder de indruk.  Ook het mooie kader sprak toch wel tot onze verbeelding, velen gingen immers voor het eerst een operagebouw binnen.

Voor de komende weken hebben we kaartjes kunnen bemachtigen voor een concert, een toneelstuk en een dansvoorstelling.  En op het einde van het jaar trekken we dan naar Amsterdam.  Kortom, nog heel wat toffe dingen om naar uit te kijken.

Met dank aan mevrouw Pauwels voor de tekst, en aan mevrouw DeVreese en mevrouw Van Bossche voor de foto’s.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.