Levensbeschouwelijke dag: de voorbereiding

Maandag organiseren wij voor alle leerlingen van het eerste, tweede en derde jaar een levensbeschouwelijke dag. Deze zal in het teken staan van ontmoetingen.

Levensbeschouwelijke vorming is in de huidige samenleving een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Voor jongeren is het van belang dat ook de school een bijdrage levert aan de ontwikkeling van hun levensbeschouwelijke identiteit. Naast een pedagogisch waardevol aanbod in het kader van levensbeschouwelijk geëngageerde lessen, georganiseerd in samenwerking met de verschillende erkende levensbeschouwingen in België, is het gezien de sterk toegenomen diversiteit van de samenleving in onze tijd van cruciaal belang dat jongeren kennis, vaardigheden en attitudes ontwikkelen in de omgang met andere levensbeschouwingen.

In de voormiddag werken de eerstes op een creatieve manier rond dit thema, en leren ze d’ Europese Hymne in ‘t Gents aan. Die zullen ze dan in de namiddag, om 14 uur, zingen met de schepen van onderwijs, Elke Decruyenaere, aan de trappen van het stadhuis. Uiteraard mag iedereen met ons komen meezingen.

In de namiddag krijgen ze een interculturele wandeling doorheen Gent.

Ook de tweedes doen iets soortgelijks: zij houden een vredesmars van school tot in centrum Gent, zingen onder de stadshal d’ Europese Hymne in ‘t Gents, en doen in de namiddag ook een multiculturele wandeling. De bedoeling is dat de leerlingen zo kleurrijk mogelijk zijn, zodat ze extra opvallen en het straatbeeld opvrolijken.

Mevrouw De Smedt, leerkracht Niet-Confessionele Zedenleer én Plastische Opvoeding, ging al met haar leerlingen aan het werk om één en ander voor te bereiden.

De derdes bezoeken die dag een moskee, een evangelische kerk en een rooms-katholieke kerk. Zij zullen tijdens deze bezoeken ook in dialoog treden met vertegenwoordigers van de desbetreffende levensbeschouwingen. Op school ontvangen we gastsprekers van het HuisvandeMens. Deze gesprekken zullen ruim gaan over de respectieve levensbeschouwingen en specifieker over hoe elke levensbeschouwing ruimte maakt voor overgangsrituelen: waarom vinden deze plaats, welke overgangsrituelen zijn er, hoe worden deze georganiseerd,…

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.