Zonder u, maar wel voor de module Cultuur en Filosofie

Het is natuurlijk fantastisch als je als leerkracht cultuur en filosofie enkele connecties hebt binnen de kunstwereld. Zo kregen de eerstejaars van de module Cultuur en Filosofie in november Mich Walschaerts (gekend van Kommil Fo)  en Ineke Nijssen over de vloer. Zij werken samen aan een productie ‘Zonder u’, gericht op eerste graad van het middelbaar. In november kwamen ze even testen hoe zeer het thema van verlies, van rouw, van verdriet speelt in het leven van tieners, en hoe zij daar tegenover staan. Het leverde een aantal intense, maar ook bruikbare gesprekken op, voldoende in elk geval voor Mich en Ineke om verder te gaan met dit thema.

Een week of twee geleden stonden ze hier opnieuw, maar dan al met een serieuze aanzet tot een heus toneelstuk. De grote lijnen liggen vast, en er is al een deel decor aanwezig.

We mogen voor u zelfs al een deel van de plot ontsluieren: een koppel plant een grote reis per fietscaravan, maar plots sterft hij. En nu? Zij besluit om de reis toch te maken, maar dat heeft natuurlijk een gigantisch aantal implicaties. En hij, hij blijft voor haar altijd aanwezig.

Mich en Ineke kwamen een kleine try-out spelen voor diezelfde leerlingen, een stuk van een twintigtal minuten, gewoon om te kijken of ze nog steeds op de goede weg waren. En jawel, het bleek onze leerlingen zeker aan te spreken. Het is natuurlijk ook geen droog stuk: emotioneel, jazeker, maar ook grappig, mooi, en doorspekt met muziek. Of wat had je van Mich Walschaerts verwacht?

We zijn benieuwd naar het vervolg: het is in elk geval veelbelovend. Mocht u ook geïnteresseerd zijn, volg dan de website van Mich: daar komt wellicht binnenkort meer informatie.

De rest van de foto’s kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.