Unimath

De Vakgroep Wiskunde van de Universiteit Gent organiseerde in het kader van het Unimath-project een halve lesdag op woensdag 7 februari over vijf onderwerpen. UniMath heeft als doel jongeren te sensibiliseren voor het nut van de wiskunde – een wetenschap die maar al te vaak onterecht als overbodig, theoretisch en saai wordt afgedaan. Door echte toepassingen uit te leggen, zonder daarbij de ware aard van de wiskunde uit het oog te verliezen of te vervallen in het uitvoeren van vooraf bepaalde recepten, worden leerlingen er zich van bewust dat wiskunde nodig is, dat het een belangrijke rol speelt in het bedrijfsleven, en dat net het bestuderen van abstracte wiskundige structuren de wiskunde universeel toepasbaar maakt. Het project richt zich op leerlingen in sterk-wiskundige richtingen uit het laatste en voorlaatste jaar.

In de namiddag werd op een speelse manier verder aan wiskunde gedaan: er werd een wiskundequiz georganiseerd, een spelletjesronde waarbij elke klas tegen elke andere klas uitkwam met een wiskundig spel, een massaspel met wiskundige dilemma’s, en tenslotte ook een raadselronde waarin elk team zoveel mogelijk wiskunderaadsels van gevarieerde moeilijkheidsgraad diende op te lossen.

De leerlingen van 5 en 6 EcWi, LWi en WWi volgden in de voormiddag een les over kennismaking met algoritmen, projectieve vlakken en codes, of voetbal ontmoet statistiek: een nieuwe FIFA ranking.

In de namiddag nam nagenoeg de volledige groep 5des en een halve groep 6des op vrijwillige basis deel aan de wedstrijd. Onze 5des behaalden een fantastische 3de plaats. Dikke proficiat hiervoor! De 6des eindigden in de middenmoot. Het was hartverwarmend om onze leerlingen gemotiveerd en gedreven aan het werk te zien om de vele wiskundepuzzels en -raadsels op te lossen.

Met dank aan mevrouw Van Damme voor tekst en beeld. Alle foto’s van Unimath kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.