Wiskundeolympiade 2022: de eerste ronde

Een nieuw schooljaar, een nieuwe reeks olympiades. De meest bekende hiervan is en blijft de wiskundeolympiade natuurlijk.

Mijnheer De Vriese schreef, naar aloude gewoonte, opnieuw een fijn verslag, gelardeerd met enkele foto’s.

Op woensdag 19 januari konden de leerlingen deelnemen aan de 1ste ronde van de wiskundeolympiade. Deze wedstrijd bestaat uit 2 categorieën: enerzijds is er de inmiddels overbekende Vlaamse Wiskunde Olympiade die reeds aan haar 37ste jaargang toe was. Aan deze proef nemen de leerlingen van de 3de graad deel. Daarnaast is er de Junior Wiskunde Olympiade, bestemd voor leerlingen uit de 2de graad. Deze laatste vond ook reeds voor de 21ste keer plaats.

Voor de VWO kwamen er 44 leerlingen opdagen; bij de JWO telden we 17 enthousiastelingen. Hierbij dient opgemerkt te worden dat er bij de beide olympiades vrij veel leerlingen afwezig waren door de nog steeds heersende pandemie.
Voor degenen onder de zieken die toch in staat waren de proef af te leggen thuis, werd de mogelijkheid geboden online deel te nemen. Ten vroegste om 12.30 uur ontving iedere deelnemer een link waarmee men het platform kon betreden. Vooraf kon men reeds een filmpje bekijken waarbij alles duidelijk werd uitgelegd hoe men nu precies moest te werk gaan bij deze digitale deelname.
Alvorens de hersencellen te pijnigen op de vragen werden de deelnemers getrakteerd op overheerlijke soep, gemaakt door onze keukenprinses Anja.

Om 12.45 uur weerklonk dan het startschot en kon men voluit aan de slag gaan. Het principe was klassiek: men moet 30 meerkeuzevragen beantwoorden. Telkens zijn er hierbij 5 antwoordmogelijkheden. Voor een correct antwoord krijgt men 5 punten; als men niet antwoordt, krijgt men alsnog 1 punt. Enkel als men de verkeerde antwoordmogelijkheid aanduidt, ontvangt men geen punten.
Alhoewel zowat alle disciplines van de wiskunde bevraagd worden, ligt de nadruk meestal op algebra en (vlakke) meetkunde.

Nadat alle kopijen gecorrigeerd zijn, worden de resultaten van deze 1ste ronde op donderdag 10 februari bekendgemaakt. Enkel deze deelnemers die een score behalen die groter of gelijk is aan de zogenaamde cesuur, mogen door naar de 2de ronde. Deze wordt gehouden op 9 maart. Men krijgt hierbij opnieuw 30 multiplechoicevragen voorgeschoteld; men moet deze wel oplossen in amper 2 uur. Degenen die hierop de beste scores behalen, mogen zich opmaken voor de finale van 27 april.

We duimen alvast voor een goed resultaat voor al onze bereidwillige leerlingen die deze namiddag het beste van zichzelf hebben gegeven.

Alle foto’s van de olympiade kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.