De eerstes uit de modules Latijn op uitstap

logo-latijnMaar liefst 74 eerstejaars uit de modules Latijn stapten deze morgen de bus op, richting het Provinciaal Archeologisch Museum in Velzeke.

In vier groepen deden ze drie verschillende dingen in het museum:

  • een korte rondleiding doorheen de geschiedenis van onze streken, met een klemtoon op de Gallo-Romeinse periode natuurlijk
  • een ingekorte uitleg rond militaria, of de Romeinse soldaat en zijn uitrusting
  • het Gallo-Romeinse kledingproject

Voor het kledingproject werden ze opgedeeld in vier groepen: jongens versus meisjes, Gallische types versus mediterraanse types. Zo kregen ze, telkens voorzien van een meer dan deskundige uitleg, elk de gepaste kledij aan. We zagen reizigers, handelaars, edellieden, senatoren, krijgers, huisvrouwen en edeldames passeren, en vonden het vooral bijzonder amusant. Alle leerlingen hebben hun eigen foto, maar ze hier allemaal zetten, zou een beetje veel worden. Iedereen kan zijn foto vinden hier in ons archief.

Ook de andere klassen hadden natuurlijk dit kledingproject:

Sinds een paar jaar heeft het museum een eigen zaaltje waar je je picknick kan opeten, en dat is natuurlijk op gepaste manier versierd. Of wat dacht u?

Er volgde natuurlijk ook een rondleiding: de prehistorie, en dan uiteraard de Gallo-Romeinse tijd en de verovering door Julius Caesar.

Daarnaast kregen alle leerlingen ook het project Militaria: wat droeg een Romeinse soldaat, en waarom? En wat was het verschil met een Gallische krijger? Als je het wil weten, moet je het maar aan onze eerstes vragen!

Maar weet je wat nog het mooiste was? Dat we allemaal, los van elkaar, voor elke groep complimenten kregen van de gidsen. Zo enthousiast, leergierig, rustig en beleefd zien ze ze helaas niet vaak in het museum. Een dikke pluim dus voor onze leerlingen Latijn!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.