Leesclub 2016-2017 van start!

Glogo leesclubisteren kwam de leesclub voor het eerst dit schooljaar samen. Heel informeel allemaal, gewoon om te kijken welke boeken we dit jaar willen lezen, en op welke data we de besprekingen leggen.

Vorig jaar was de leesclub nog – tegen wil en dank – het exclusieve terrein van leerkrachten, dit jaar mogen we, tot onze grote vreugde, ook een aantal leerlingen verwelkomen. Maar het is niet omdat je er gisteren niet kon zijn, dat je niet één of meerdere boeken kan meelezen.

Het eerste voorstel dat ter tafel kwam, was het nieuwe boek van Stefan Hertmans, ‘De Bekeerlinge’. Maar mevrouw De Vreese is dat momenteel al aan het lezen, en vindt het duidelijk minder dan Hertmans’ vorige boek ‘Oorlog en Terpentijn’. Het is vrij historisch, en leest een pak minder vlot. Omdat het merendeel van de aanwezigen ook ‘Oorlog en Terpentijn’ nog niet had gelezen, en de anderen daar nogal lyrisch over waren – het speelt zich af in Gent, en heeft niet voor niks een aantal prijzen gewonnen – besloten we om daar dan ook meteen het eerste boek van te maken.

Mevrouw Everaert was dan vol lof over ‘The Nest’ van Cynthia d’Aprix Sweeny, zodat we daar boek twee van maakten.

img_7426

Voor boek drie wachten we nog even: we zouden graag ook eens een Franstalig boek toevoegen aan de lijst, en dan nog liefst een klassieker. Maar wie is er beter geplaatst dan mevrouw Vermeire om ons daar advies in te geven? Zij was helaas verontschuldigd, maar we zijn er zeker van dat ze ons een boek aan de hand zal kunnen doen, als nummer drie.

Tegen het einde van het schooljaar kozen we dan voor een suggestie van mevrouw Vercoutere: twee kleine boekjes, samen goed voor amper 100 bladzijden, maar wel bijzonder aangrijpend en/of amusant. Het gaat om ‘Echt’ van Guillaume Van der Stichelen, gecombineerd met  ‘Dankbaarheid’ van Oliver Sacks, een verzameling essays over zijn naderende dood.

Even samengevat wordt dat het volgende:

Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans (dinsdag 24 januari 2017 – 16.15 u);
The Nest van Cynthia d’Aprix Sweeny (dinsdag 07 maart 2017 – 16.15 u);
Franstalig boek, nog te bepalen (dinsdag 18 april 2017 – 16.15 u);
Echt van Guillaume Van der Stichelen en Dankbaarheid van Oliver Sacks (dinsdag 16 mei 2017 – 16.15 u).

We hebben hier de originele titels gezet, maar niks houdt je tegen om het boek in vertaling te lezen. En haal je maar één boek, of ben je beginnen lezen en heb je het nog niet helemaal uit, dan nog ben je meer dan welkom om te discussiëren, bespreken, filosoferen en de grote wereldthema’s aan te snijden.

Hopelijk tot één van die dagen!

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.