Het Joule-effect in het vijfde jaar

In de les fysica bestudeerden de leerlingen van het vijfde een aspect van elektrische stroom. Zo treedt bij elektrische toestellen een zogenoemd Joule-effect op. Dit betekent dat als elektrische stroom door een metalen geleider vloeit, deze warmte zal afgeven. Net omwille van dit effect zal bijvoorbeeld een waterkoker elektrische energie omzetten in warmte.

In de laatste week voor de herfstvakantie gingen de leerlingen zelf aan de slag en bouwden ze een eenvoudige versie van zo’n waterkoker. Door het meten van de temperatuur en elektrische stroom stelden de leerlingen zelf het Joule-effect vast.

Met dank aan mijnheer Beernaert voor tekst en beeld. Alle foto’s uit deze les kan je hier bekijken.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.