Een dagje als Gallo-Romein in Velzeke

Vrijdagmorgen stapten 66 eerstejaars uit de modules Latijn de bus op, richting het Provinciaal Archeologisch Museum in Velzeke.

In vier groepen deden ze drie verschillende dingen in het museum:

  • een korte rondleiding doorheen de geschiedenis van onze streken, met een klemtoon op de Gallo-Romeinse periode natuurlijk
  • een ingekorte uitleg rond militaria, of de Romeinse soldaat en zijn uitrusting
  • het Gallo-Romeinse kledingproject

Voor het kledingproject werden ze opgedeeld in vier groepen: jongens versus meisjes, Gallische types versus mediterraanse types. Zo kregen ze, telkens voorzien van een meer dan deskundige uitleg, elk de gepaste kledij aan. We zagen reizigers, handelaars, edellieden, senatoren, krijgers, huisvrouwen en edeldames passeren, en vonden het vooral bijzonder amusant. De meeste leerlingen hebben hun eigen foto, maar ze hier allemaal zetten, zou een beetje veel worden. De foto’s zijn terug te vinden in ons archief.

Daarnaast kregen alle leerlingen ook het project Militaria: wat droeg een Romeinse soldaat, en waarom? En wat was het verschil met een Gallische krijger? Als je het wil weten, moet je het maar aan onze eerstes vragen!

Uiteindelijk was het een gevulde, fijne en vooral leerrijke dag! Ut semper.

Het fotomateriaal kwam van mevrouw Rombaut, mijnheer Beukeleirs, maar ook van Vic Ongenaet, Henri De Paepe en Tugsem Canturk. Alle foto’s van deze uitstap, en dat zijn er heel wat, kan u hier terugvinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.