Een toch wel bijzondere eerste schooldag

Dat het geen dag ging zijn als alle voorgaande eerste schooldagen, dat wisten we allemaal al lang. We geven het dan ook grif toe: niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten en zelfs de directie hielden hun hart vast over hoe het er eigenlijk aan toe zou gaan. Want je kan nog zó minutieus alles proberen plannen en voorzien, je weet pas écht hoe het wordt als er zo’n 800 leerlingen ook effectief door de gangen van je school lopen.

Om half negen dienden zich 160 onzekere eerste jaars aan, na een huiverig gewuif naar mama en papa en wat gefrutsel met dat ellendige mondmasker. En dat gefrutsel zou zeker niet voor het laatst zijn, vandaag, maar het onzekere? Dat was eigenlijk vrij snel verdwenen zodra ze in klassen waren ingedeeld en onder begeleiding van hun klastitularissen naar hun vaste klaslokaal waren gegaan.

Daar werden naarstig bundels ingevuld, raadgevingen beluisterd, praktische problemen opgelost, lesroosters genoteerd… De leerlingen kregen een rondleiding doorheen het gebouw en alle mogelijke uitleg waar hun arme hoofdjes van tolden.

Daarom hadden we ook besloten om hen in de namiddag niet langer met informatie te overstelpen maar hen zich eens goed te laten uitleven op het sportveld. In klasbubbels, wel te verstaan, zodat ze elkaar ook wat beter leerden kennen. Meteen hadden we daar ook de tweedes aan toegevoegd, omdat ook zij nog met hun energie geen blijf wisten. We maakten er zowaar een wedstrijdje van: elke klas moest vijf opdrachten uitvoeren, simultaan, onder toeziend oog van hun klastitularissen, die meteen ook de score bijhielden.

De laatste opdracht was een originele klasfoto bedenken, en mevrouw Bergmans maakte er meteen een collage van, zowel van de foto’s van de eerstes als die van de tweedes.

We hadden dus ook vooral veel geluk met het weer, zoals u kan zien, en de leerlingen hebben er best van genoten.

Alle foto’s van deze eerste schooldag kan u hier terugvinden in ons archief. Met dank aan mevrouw Bergmans en mevrouw De Smedt voor de foto’s.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.