Voedingsbodems voor bacteriën bij de derdes

In het derde jaar leren we in biologie over allerlei micro-organismen, waaronder bacteriën en virussen. We leren ook dat bacteriën overal te vinden zijn.  Om dit proefondervindelijk te gaan bewijzen, maakten de leerlingen van 3 wetenschappen – WO voedingsbodems om bacteriën kolonies te kweken (zichtbaar te maken). Daarvoor werd gebruik gemaakt van agar-agar, een polysacharide dat men aantreft in rood zeewier en dat in de keuken ook wordt gebruikt als plantaardig alternatief voor gelatine. Na het maken van de voedingsbodems werd dan een aantal ‘afdrukken’ gemaakt van voorwerpen. De leerlingen gebruikten daarvoor o.a. hun GSM, deurklinken, sleutels en dergelijke. De resultaten van deze kweek worden binnenkort geanalyseerd in de les WO. Aan de hand van deze resultaten, wordt er verder gepraat over algemene hygiëne, ziekteverwekkende bacteriën en het nut van bacteriën (er zijn immers heel wat nuttige bacteriën op en in ons lichaam en in de natuur!). Bovendien maken alle leerlingen van het derde jaar in de les biologie een informatieopdracht over een bacteriële of virale ziekte. De opdracht bestaat erin om de opgezochte informatie via een presentatie aan de klasgenoten toe te lichten.

Met dank aan mevrouw Vanlommel voor foto’s en toelichting.

Alle foto’s van de reeks kan je hier bekijken.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.