Improvisatietheater bij de vijfdes

De ‘ouderen’ onder ons herinneren zich misschien nog het programma ‘Onvoorziene Omstandigheden’ met Mark Uytterhoeven. Met dit programma maakte Vlaanderen voor het eerst op grote schaal kennis met improvisatietheater, ofte theatersport.

Hieronder wordt elke vorm van theater verstaan waarbij de spelers het verhaal, de personages en de dialogen ter plekke verzinnen. Ze stappen dus de scène op met maar enkele gegevens (mogelijk aangereikt door het publiek) zoals de locatie, het soort personage; de rest komt tijdens het spel. Improvisatievoorstellingen zijn vaak komisch van opzet, maar niet noodzakelijk.

En wat doe je dan als leerkracht, wanneer je tijdens de GWP van de zesdes een dagje een aantal vijfdes toegewezen krijgt? Je geeft een paar uur gewoon les, en de andere uren trek je het veld op, en leer je hen een paar basistechnieken van theatersport. Zoals bij elke initiatie was het nog wat zoeken, maar enthousiasme maakt veel goed: bij momenten werd er geschaterd, en menig traan van het lachen werd geplengd. Helaas waren die paar uurtjes veel te kort: ook hier heb je vooral training en oefening nodig, wil je tot een behoorlijk niveau komen. Maar de dames en heren hebben elkaar en zichzelf een fijne dag bezorgd.

Alle foto’s uit de reeks kan je hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.