Winst in de finale van de debatwedstrijd!

Gisteren, zaterdag 17 maart 2018 was het zover: Marthe Annaert en Ineke Barbaix mochten hu sterkste argumenten nog eens boven halen. Het was tijd voor de nationale finale van de Digimores debatwedstrijd.

Na een aantal hindernissen te overwinnen zoals het missen van de trein en een meute Standard-supporters in Brussel-centraal, konden ze aan de bak.

Het derde debat was voor hen: “Alle Belgen moeten een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgen”. Hoewel de zenuwen door hun lijf gierden, was hier weinig tot niets van te merken. De vlotte manier waarop de dames het ene sterke argument na het andere ten berde brachten, verbaasde menig man (en vrouw) in het publiek. En toen was het afwachten geblazen. Na het vierde debat trok de jury zich terug om te beraadslagen welke twee duo’s mochten strijden om die eerste plaats.

Wat de dames zelf niet hadden verwacht, gebeurde: hun namen werden afgeroepen! Het duurde even voor alles wat bezonken was en Marthe en Ineke zich naar het podium begaven. Het finaledebat werd trouwens een Oost-Vlaams onderonsje. De stelling waarover de duo’s zich dienden te buigen was: “Een vierdaagse werkweek is goed voor ons land”. Een pittige, dus. De zaal zat geboeid te kijken hoe de argumenten als een pingpongbal heen en weer gingen, het ene nog gegronder dan het andere. Het werd geen makkelijke klus voor de jury om hier een winnaar uit te kiezen. Een deels internationale jury, trouwens, want twee Nederlandse debatgrootheden kwamen hun deskundige blik werpen op deze wedstrijd. Na ruim een half uur was de kogel door de kerk. De duo’s waren aan elkaar gewaagd qua inhoud en vorm waarop het debat gevoerd werd. Het criterium waarmee de eersten op die plaats eindigden, was de mate waarin dit duo erin slaagde om een argument dat door de tegenpartij werd weerlegd, toch weer eigen te maken. En dat duo bestond uit onze eigen Marthe en Ineke. De vreugde, het plezier, de trots en de glimlach konden niet groter zijn. Een meer dan welverdiende uitslag: ze waren nu eenmaal subliem! Bedankt, dames, om ons te laten meegenieten van jullie debatdeskundigheid. Ook een welgemeend woordje van dank aan Floor die meekwam om hen aan te moedigen.

Ineke en Marthe: be proud, be very proud!

Met dank aan mevrouw Maes voor verslag en foto’s.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.