Olympiadenieuws: zeer fijne resultaten!

We hadden het hier al over verschillende eerste rondes van de olympiades, en hoe die behoorlijk succesvol waren. Intussen zitten we al ietsje verder, en kunnen we ook voor de tweede rondes stevige resultaten voorleggen.

Op woensdag 28 februari werd de 2de ronde van de wiskundeolympiade gehouden. Traditioneel vindt deze 2de ronde plaats in de campus Ledeganck te Gent. Voor onze school mochten er 11 leerlingen deelnemen aan de VWO (voor de 3de graad); 5 leerlingen van de 2de graad deden de proef van de JWO.
Er moeten, zoals in de 1ste ronde, 30 meerkeuzevragen opgelost worden. Het grote verschil met de 1ste ronde is wel dat de deelnemers nu amper 2 uur de tijd krijgen.
Net voor de start van deze beproeving werden er een paar kiekjes genomen van onze leerlingen, met dank aan mijnheer De Vriese, mijnheer Maes en mevrouw Van Damme.

En jawel, we hebben wel degelijk een finalist! Deze voormiddag mocht Benno Legroe (6 WEWI) aantreden op de Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek, als een van de (minder dan) 1% beste deelnemers van Vlaanderen. We duimen! En uiteraard was ook Stan De Clercq (4 LA) een finalist in de JWO – hij haalde per slot van rekening maximum in de eerste ronde! – en zijn we bijzonder benieuwd naar zijn resultaat!

Op diezelfde 28 februari lag ook de tweede ronde van de chemie olympiade, wat ervoor zorgde dat Kobe De Waele en Titus Demey per uitzondering in de voormiddag deze proef mochten afleggen, omdat beiden in de namiddag in de Ledeganck werden verwacht. Van de 258 deelnemers stroomden er 17 door naar de finale, maar dat was helaas niet weggelegd voor onze heren, hoewel zij een stevig resultaat neerzetten.

Ook de resultaten van de tweede ronde van de GEO-olympiade zijn gekend. Kobe De Waele behaalde 75,70% en Benno Legroe behaalde 72,90%. Een bijzonder puike prestatie van beiden. De gemiddelde score over alle deelnemers bedraagt 66,9% en de hoogste score bedraagt 88,6%. Het totaal aantal deelnemers bedraagt 268. Volgens het wedstrijdreglement worden de 17 best geklasseerde leerlingen van de tweede ronde aangevuld met de beste TSO-deelnemer geselecteerd voor de finale. Hierdoor komt de cesuur op 81,4% te liggen, net iets te hoog om onze twee bollebozen richting de finale te sturen, maar dat maakt hun prestatie hiermee niet minder glansrijk.

Ook voor de fysica olympiade gingen er twee leerlingen naar de tweede ronde: andermaal Benno Legroe haalde 87% op de eerste ronde, Titus Demey (5 WEWI) 77%. De cesuur lag op 63%, waardoor zij tot de 351 beste leerlingen van Vlaanderen behoren. Jammer genoeg haalde geen van beide de finale, waar slechts 16 leerlingen werden toegelaten. Toch nog een dikke pluim voor een zeer knappe prestatie.

De informatica olympiade is inmiddels ook achter de rug, en ook hier waren er tal van deelnemers, waaronder toch ook een aantal finalisten. Lars De Pauw (2de jaar) haalde de 42ste plaats in de categorie voor de eerste graad op 68 finalisten, in de tweede graad werd Anaïssa Verbracke (4de jaar) 16de op 72 finalisten, en in de derde graad kaapte Isaak Pottrain (5 Wewi) de 24ste plaats weg en Floris Lamon de 55ste plaats op 61 finalisten. Kobe De Waele uit het zesde jaar kon jammer genoeg niet deelnemen aan de finale omdat hij net dan in Italië zat met het zesdejaar.

Van de Olyfran zijn er momenteel nog geen resultaten bekend. Voor Latijn werden er geen deelnemers naar de tweede ronde doorgestuurd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.