Fort Breendonk voor de zesdejaars

Een bezoek aan het Fort van Breendonk, een van de best bewaarde kampen uit de naziperiode, kruipt niet in je koude kleren. Het fort van Breendonk staat dan ook symbool voor het lijden en de dood van alle slachtoffers van het nazisme. (Anoniem. Wie zijn we? Geraadpleegd op 04/03/2019 via http://www.breendonk.be/NL/index.asp?ID=Visit)

Tijdens een twee uur durende wandeling werden we door de gidsen op sleeptouw genomen doorheen het gebouw. Achter ieder hoekje en kantje, bij iedere kamer en aan alle doorgangen werden verhalen verteld. Verhalen die de gruwel van het nazisme aantoonden.

Een beetje beduusd en helemaal verkleumd kropen de leerlingen terug op de bus. Het is geen locatie waar je gelukkig van wordt, maar dat was dan ook niet de bedoeling bij deze uitstap. Er werd tijdens de rit naar huis en de daaropvolgende lessen geschiedenis nog veel nagepraat over alles wat de leerlingen zagen en ervoeren. In tijden waarin 240 tekens van haat sneller de wereld ingezonden zijn dan een klein teken van liefde, is dit meer dan ooit een noodzakelijk uitstap.

Met dank aan mevrouw Everaert voor organisatie, verslag en beelden. Alle foto’s kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.