Leersleutels

Dit is een basisvak voor het eerste jaar.

De overstap van het lager naar het secundair onderwijs is een grote verandering in het leven van een kind. Plots moet je weer nieuwe klasgenoten leren kennen, wordt elk vak gegeven door een verschillende leraar, is er veel meer leerstof dan ooit tevoren, en is er sprake van examens. Hoe moet je daar nu als kind mee omgaan?

Binnen het vak leer- en leefsleutels geven we de leerlingen de kans om zich thuis te leren voelen op die nieuwe, onbekende en intimiderende school. We laten de leerlingen met elkaar kennismaken via klasgesprekken, waarbij ze leren omgaan met de verschillen die tussen alle leerlingen bestaan. Ze leren ook hoe ze moeten plannen voor een toets, taak of examen, maar ook hoe ze dat net moeten studeren. Er zijn vele verschillende onderwerpen die aan bod komen tijdens de lessen: we bespreken eenieders leerstijl, we leren omgaan met stress, we werken aan het zelfvertrouwen, we leren onze verantwoordelijkheden op te nemen, en we leren zelfs kiezen.

In feite leren wij de leerlingen bovenal aan, dat ze zichzelf mogen zijn op school en dat het perfect oké is om anders te zijn.

Onderstaande foto’s komen van een sessie Leren Leren uitgaande van de UGent, nog voor het vak Leersleutels een feit was.