Synchroonschaatser Jarno Deknudt

Soms zijn het gewoon stille leerlingen, van wie je niks speciaals zou vermoeden. En dan is die leerling plots een aantal dagen afwezig. Niet ziek, nee, eerder een kampioenschap gaan schaatsen in Milaan, of straks in de paasvakantie het wereldkampioenschap in Canada. Je moet het maar doen.

We vroegen Jarno (5LWi) om wat meer uitleg over synchroonschaatsen.

003

De sport op zich: synchroonschaatsen is een vorm van figuurschaatsen, waarbij een team van 16 meisjes en/of jongens een kür schaatsen. Afhankelijk van in welke categorie je schaatst, heb je een lange kür en korte kür of alleen een lange. De kür bestaat uit vastgelegde elementen zoals een circle, no-hold block, pivoting line,… Het is de bedoeling dat de elementen zo zijn opgebouwd om een level (basic, 1,2,3,4) te behalen. Deze elementen worden bekritiseerd door een juges-panel en zo krijg je een score. Het is vergelijkbaar met synchroonzwemmen, maar dan een beetje kouder.

Mijn team: Team Temptation Senior is een team van de senior-categorie. Deze heeft een korte en lange kür. Ons team bestaat uit 15 meisjes en 3 jongens, en is een nationaal georiënteerd team dat leden heeft van over heel België. Zo zijn er uit Gent, Gullegem, Turnhout, Lommel,… en zelfs binnenkort eentje uit Finland (Erasmusstudente). Onze coach Candy Mulder heeft dit team in 2008 opgericht. Enkele jaren later startte ze ook nog en Juvenile, Novice en Junior team. Ik schaats al in deze teams sinds 2011 en heb in het Novice, Junior en Mixed Ages team (soms 3 tegelijkertijd) gezeten en nu doe ik enkel nog Senior. Wij trainen twee maal per week twee uur in Wilrijk en Liedekerke op zaterdagochtend om 7:15 en maandag avond om 19:00. In het senior team zit ik al drie jaar. Ik ben lid van de club TSC. Dit jaar gaan wij naar het WK in Canada (Hamilton) tijdens de paasvakantie.

De wedstrijd in november: dit was de 4de editie van onze eigen wedstrijd Winter Cup, waarbij we met onze teams al telkens in elke categorie een podiumplaats hadden behaald. Dit jaar hebben we met elk van onze teams een podiumplaats behaald en in elke categorie de Belgische titel. Met senior hebben we Kids On Ice (NL) en Morray Dolphins (GBR) verslagen met onze hoogst behaalde score tot nu toe bij een ISU wedstrijd.

Op 14-15 februari ’15 was ik in Milaan. Er waren 12 senior teams (uit België, Duitsland, Italië, Rusland, Hongarije, zweden, Zwitserland en USA). We hadden een mooie short maar kregen daar te weinig punten voor naar mening van het publiek: de jury bestond grotendeels uit Italianen die wilden dat de Italiaanse teams niet laatst stonden. De free was ook goed, maar door een paar vallen zijn onze punten grandioos gedaald en eindigden we als laatste. (Op Winter-Cup hadden we rond de 82 punten en nu slechts 60 punten). Onze kapitein heeft haar pols geblesseerd tijdens de draaitjes op het einde van de free en toch nog meegeschaatst.

Meer info kan je vinden via
http://www.teamtemptation.be
http://www.skatebelgium.be

Jarno gaf ons ook een paar filmpjes door:
* de korte kür op de Winter Games

* de vrije kuur van de Winter Games (zonder muziek wegens auteursrecht)

En uiteraard zijn er ook foto’s:

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.