Leesclub: “De Cirkel” van Dave Eggers

Boekenclub 4Het fijne aan een leesclub is, dat je boeken ontdekt waar je zelf nooit zou opgekomen zijn. Soms liggen die boeken jou, soms zijn ze helemaal niet jouw smaak. Maar het zijn wel telkens nieuwe ontdekkingen, zoals De Cirkel (The Circle) van de Amerikaanse auteur Dave Eggers.

Gisteren kwamen vijf leden van de prille leesclub bij elkaar om het bewuste boek te bespreken. Eén iemand was er nog niet in geslaagd om het boek uit te lezen, maar eigenlijk is dat helemaal niet erg: je kan toch al mee de discussie aangaan.

En discussie was er zeker. Mevrouw Van Hoorde had een aantal vragen en discussie-onderwerpen voorbereid, maar met een aantal leerkrachten op een kluitje is dat in feite niet echt nodig: we zijn gewoon onze mening te verkondigen…

Maar waar gaat De Cirkel eigenlijk over? Om het heel kort te zeggen: Facebook op een hoger, uitgebreider, en veel griezeliger niveau. De jonge Mae is dolblij als ze bij het bedrijf van haar dromen, De Cirkel aan de slag kan als helpdeskmedewerker. Maar al snel blijkt dat dit softwarebedrijf steeds sneller steeds verder gaat: overal worden bijvoorbeeld camera’s geplaatst zodat geen enkele misdaad ongezien en dus ongestraft blijft, en alles wat je zegt of doet wordt online opgeslagen en gearchiveerd. Mae gaat volledig mee in de bedrijfsfilosofie “Privacy is diefstal”, waardoor de hele sfeer al snel bijzonder beklemmend en zelfs claustrofobisch wordt, net door die “algehele openheid”.

Meteen riep dat bij de aanwezigen de vraag op hoever we nog van die realiteit zitten. En in hoeverre is dit boek de ‘opvolger’ van George Orwells 1984? Zijn jonge mensen zich wel bewust dat alles wat online staat, zelfs achter een ‘privé’ account, toch opspoorbaar is en blijft? Is privacy een recht, of een utopie? En wat met het recht om vergeten te worden?

Er waren duidelijk voor- en tegenstanders van het boek. De ene had er zich echt moeten doorheen worstelen, de ander had het in één ruk uitgelezen. Maar over één ding was iedereen het eens: het onderwerp blijft hangen en geeft bijzonder veel stof tot nadenken.

Een aanrader volgens de leesclub? Zeker!

Het volgende boek dat we gaan aanpakken, is Het diner van Herman Koch. We komen daarvoor samen op maandag 14 maart om 17.00 uur, een uurtje voor het oudercontact. Mocht je zin hebben om ook langs te komen, laat het ons gerust weten, je bent welkom! En niet alleen leerkrachten of leerlingen, ook (groot)ouders zijn bij deze vriendelijk uitgenodigd.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.