Leesclub: “Het Diner” van Herman Koch

Boekenclub 4In een beginnende leesclub is het eigenlijk wel jammer dat je soms met zo weinig bent: het is altijd interessant om een paar extra stemmen en standpunten te horen, wil je een valabele discussie krijgen. Want daar draait een leesclub natuurlijk om: je leest een boek, en dan ga je discussiëren over de standpunten in het boek.

“Het Diner” van Herman Koch leent zich daar uitstekend toe: of je nu van de schrijfstijl van Koch houdt of niet, het onderwerp is bijzonder controversieel. Want wat doe je, als je als ouder ontdekt dat je kind (zeg maar puber) iets vreselijks heeft gedaan? Hou je dat stil om de toekomst van je kind te vrijwaren, of stap je naar de politie, omdat je niet kan leven met de feiten? En hypothekeer je dan niet sowieso de toekomst van je kind?

Koch vraagt het zich af in een brute, directe vertelstijl in de ik-vorm, en daar bleek niet iedereen even gelukkig mee te zijn. Maar dat je het onderwerp niet zomaar van je afschudt, daar was iedereen het wel over eens, zelfs degenen die zelf geen kinderen hebben. Koch weet het te verpakken in een mooi opgebouwd verhaal met een knappe verschuiving van psychologisch perspectief, maar neemt zijn lezer soms iets te veel bij het handje.

Al bij al vonden alle aanwezigen het een interessant, zij het hard boek, dat tot nadenken stemt. Missie geslaagd!

De volgende boeken die aan bod komen in de leesclub, zijn

– Amerikanah van Chimamanda Ngozi Adichie (dinsdag 12 april 2016 – 16.15 u);
 Mrs Dalloway van Virginia Woolf (dinsdag 17 mei 2016 – 16.15 u).

Zie je het niet zitten om nog in de paasvakantie het eerste boek (toch wel een klepper) uit te krijgen, sluit dan gerust aan in mei voor Mrs. Dalloway. Maar zelfs al heb je maar de helft van het boek gelezen, je bent zeker welkom! En dat geldt niet alleen voor leraars en leerlingen, ook ouders en grootouders zijn van harte uitgenodigd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.