Binnenste buiten: de bespreking

Heb jij ooit stilgestaan bij de gedachten van anderen? Jij, die om elf uur in gedachten verzonken – hoe zou het zijn met oma? Zou de operatie geslaagd zijn, en zou ze al wakker zijn? – een broodje haalt in de eetzaal? Want al die anderen om jou heen op diezelfde speelplaats zitten met hun eigen gedachten, hun eigen beslommeringen, hun eigen gevoelens en problemen. Alleen laten ze die niet merken, en sta jij daar ook niet bij stil.

Wat als je daar nu wel eens stil zou bij staan?

De leerlingen van de toneelgroep tToneel brachten een verbluffend, zelfgeschreven stuk hierover. Onder de kundige leiding van maar liefst drie regisseurs – Charlotte De Bruyne, Joeri Smet en Ian Ghysels – spendeerden ze elke woensdagmiddag tussen 13.00 uur en 15.00 uur en de halve kerstvakantie aan de repetities, en gingen ze tussendoor ook nog op toneelweekend. Stilaan kreeg het stuk vorm, werd een thema duidelijk, kreeg het een duidelijke rode draad, en lagen de dialogen vast.

img_8304

En nu dus brachten ze met een groep van 50 leerlingen een bijzonder realistisch stuk over de problemen van elke tiener. Van problemen thuis over ruzie tussen vriendinnen, ontluikende liefde, het niet durven aanspreken van anderen, hokjesdenken tot diepgaande filosofische gedachten.
En de finale? Kippenvel, echt waar. Pure emotie zoals u die zelden in uw tiener naar boven ziet komen.

Kortom, het leven zoals het is: de speelplaats.

Het publiek gaf hen een staande ovatie, en naar onze bescheiden mening was die niet onterecht.

En toen was er nog het tToneelcafé, waar iedereen gezellig stond of zat na te praten, waar oudleerlingen nog eens hallo kwamen zeggen, en dat versierd was met gedichtjes van de eerstejaars.

Intussen was in de grote zaal de ontlading bij de spelers groot: de muziek stond op, en er werd keihard gedanst en gelachen. En vooral ook genoten!

Bon, mocht u bij het lezen van deze bespreking en het zien van deze foto’s vaststellen dat u echt wel iets mist als u dit niet gezien hebt, dan heeft u volkomen gelijk!

Jammer genoeg zal u dit euvel niet meer kunnen rechtzetten, want alle voorstellingen zijn inmiddels volledig uitverkocht!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.