British War Poetry aan de uGent

De leerlingen van het vijfde jaar trokken in het kader van de lessen Engels naar de Universiteit van Gent om er een Engelstalige college bij te wonen van dr. Birgit Van Puymbroeck over British War Poetry. Het was voor de meeste leerlingen direct een eerste kennismaking met de universiteit en wat er hen te wachten staat, als ze daar over een aantal jaar les zullen volgen.

Hoewel de leerlingen het in de lessen Engels al uitvoerig gehad hadden over de meest courante oorlogsdichters zoals Wilfred Owen, Siegfried Sassoon en natuurlijk John McCrae, leerde dr. Van Puymbroek ons dat we ook de literaire output van andere groepen niet uit het oog mogen verliezen. Het is namelijk zo dat ook vrouwen een belangrijke literaire bijdrage geleverd hebben, net zoals de soldaten uit de Britse kolonies.

Wat volgde, was een boeiende uiteenzetting waarin de leerlingen zowel ‘combatant’ (bv. Rupert Brooke) als ‘non-combatant poets’ (bv. Charlotte Mew) leerden kennen en ontdekten dat vorm, betekenis en poëzie hand in hand gaan en dat de Eerste Wereldoorlog een voedingsbodem was voor prachtige, maar ook tragische poëzie. Jammer genoeg was er net niet genoeg tijd om de ‘colonial poets’ te bespreken, maar na een college van twee uur was de tijd echt om en was het ook hoog nodig om onze ruggen even pauze te gunnen van die ongemakkelijke stoelen van de universiteit. Het was alvast een heel leerrijke uitstap.

Voor herhaling vatbaar.

Met dank aan mijnheer Brennan voor tekst en beeld. Alle beelden kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.