Onze vijf Humane Wetenschappen een dagje in Brussel

Op donderdag 29 maart gingen de leerlingen van 5 humane op uitstap naar Brussel. De uitstap bestond uit twee luiken: in de voormiddag brachten we een bezoek aan het Parlamentarium, aan de tentoonstelling ‘The state of deception’ en in de namiddag gidsten de leerlingen zichzelf langs diverse street art.

Dit stond in het kader van de lessen over Propaganda en de lessen over Kunst en Maatschappij die nog volgen tijdens de laatste weken van het schooljaar.

Om 9 uur namen we de trein naar Brussel Centraal, na wat verloren lopen vonden we het Parlamentarium. Ook daar verliep niet alles van een leien dakje. De bestelde gids was een no show en meneer Brennan en ik mochten dus zelf de leerlingen gidsen. De tentoonstelling daarentegen was uitgebreid met affiches, gezelschapsspelen, foto’s en krantenartikelen die verschenen onder het beleid van Hitler. Ook de diverse mediamanipulatie en de uitgedokterde mediatraining kwam aan bod. We legden linken naar hedendaagse propaganda en hoe ver de mediatraining nu al gekomen is. 90 minuten gidsten we de leerlingen langs politieke propaganda die de NSDAP moest groot maken, de oorlogspropaganda en de propaganda die leidde tot de moord op 6 miljoen mensen waarvan het grootste deel Joden. We zagen ook de denazificatie en hoe het kon dat een heel rijk niet wist dat er zoveel mensen uitgemoord werden.

Veel leerlingen waren het erover eens dat dit toch wel de geschiedenis wat ‘echter’ maakte, dat ze zich ervoor minder konden indenken hoe krachtig propaganda als wapen toch wel is en hoe kritisch we als individu moeten zijn om ook niet te vallen voor dergelijke manipulatie.

In de namiddag gingen we iets luchtiger aan de slag. De leerlingen kregen een kaart met daarbij de dichtstbijzijnde street art. Ze mochten zelf in groepjes drie van deze kunstwerken gaan opzoeken, een foto nemen en een waardeoordeel hierover formuleren. Dit leverde een aantal ludieke foto’s op en liet de leerlingen de stad Brussel ook vanuit een ander perspectief zien. Veel van deze kunstwerken handelen ook over moeilijkheden in onze samenleving zoals discriminatie ten opzichte van de LGBT community maar ook racisme en politieke aanklachten komen hierin aan bod.

Al bij al een interessante en leerrijke dag.

Met dank aan mevrouw Bultijnck voor het uitgebreide verslag en de foto’s. Alle foto’s kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.