Griekse Dag!

Wie een beetje de media volgde, kon er gisteren niet naast kijken of luisteren: in Gent werd de eerste Griekse Dag voor leerlingen gehouden!

Mevrouw Heymans had onze leerlingen Grieks in allerijl ingeschreven, en maar goed ook: de voorziene 300 plaatsen waren binnen het uur volzet. Nog diezelfde dag werd de capaciteit opgetrokken naar 550, en een paar dagen later naar, jawel, 1200 plaatsen. En nog kwamen maar liefst 700 leerlingen op de wachtlijst terecht, en was er vraag naar meer.

Beweren dat het Grieks dood is, is dus nogal gemakkelijk. Dat de oude taal het moeilijk heeft, is dan weer overduidelijk. Binnen Scholengroep Gent is ons atheneum de enige school die het Grieks nog aanbiedt, en dat ligt voornamelijk aan de nadruk die gelegd wordt binnen ons onderwijs op de wetenschappelijke richtingen.

Gisteren was de sfeer nochtans ongelofelijk positief: iedereen verzamelde in het Sint-Baafshuis, kreeg een persoonlijk dagschema en een goodie bag, en volgde enkele workshops. Het aanbod was zeer divers: “Achter de gifbekers en warme baden: zelfdoding in de oudheid”, “Pentathlon! Ben jij de meest atletische Griek van Vlaanderen?”, “Weerwolven op z’n Grieks”, of “Griekse gezelschapsspellen”, om maar een paar workshops te noemen.

Voor ons sprongen drie workshops in het oog, en wel omdat de lesgevers niemand minder dan onze eigen zesdejaars waren! Als enige leerlingen kwamen zij zelf een lezing geven op basis van hun onderzoekscompetenties.

Kato Marynissen en Hanne Lise De Paepe beten de spits af met “Het Griekse huwelijk ‘blind getrouwd? (30 min)”, binnen dezelfde sessie gevolgd door Amber Blitz en Jemma Vercruysse met “Filosoferen zoals de Grieken: het ongrijpbare in dialoog. (45 min )”. Zeno De Koster hield zijn lezing zelfs tweemaal: “Gamen, de Griekse wereld achter de schermen van interactive entertainment”.

Zij werden ook geïnterviewd voor Het Gents Gazetje, waarbij Nadine Van Parys filmde, en mevrouw Rombaut haar eigen leerlingen mocht interviewen.

Eerder waren ze allemaal al geïnterviewd voor de nationale radio, en kwamen zowel de leerlingen als mevrouw Rombaut in het VRT radionieuws.

De Griekse Dag zelf was ook een item op het VRT-journaal:

Over de middag werd er op de drie locaties – Sint-Baafshuis, Sint-Bavohumaniora en Sint-Lievenscollege – gepicknickt, en aansluitend volgde een derde sessie. Die van Flore Debusschere en Loïs Heirman hebben we helaas gemist, maar we hebben ons laten vertellen dat ook deze meer dan in orde was: “Theater en muziek in de Griekse oudheid, zoveel meer dan ‘spelen'”

Alle leerlingen deden in de loop van de dag ook mee aan een Griekse quiz, waarvan de finale om half vier in de Groenzaal van Sint-Bavo werd gespeeld. De winnende ploeg kreeg zowaar per persoon een citytrip voor twee personen naar Athene cadeau! Als afsluiter sprak toppleiter Jef Vermassen zijn grote waardering voor het Grieks uit, waarbij hij zelfs op een bepaald moment de mond werd gesnoerd door een daverend applaus.

Al bij al een waardige afsluiter van een zeer aangename Griekse dag.

Σοσατε την Ελληνικην γλωσσαν!

Alle foto’s kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.