Het ontkleuren van cola in de les chemie van de derdes

Hallo, aan iedereen die dit leest.

Mijn naam is Yassin S’Rifi uit de klas 3 wewo2 en ik ga jullie wat meer vertellen over de meest recente proef die wij hebben uitgevoerd in de klas. Dat was namelijk de proef: ’het ontkleuren van Cola’. Ik vond dit de meest leuke proef tot nu toe omdat we ook mochten proeven van het eindresultaat!

Als eerste namen we al het materiaal dat we nodig hadden voor de proef zoals een erlenmeyer, maatbeker, trechter,… maar ook het niet-schadelijke actieve kool en natuurlijk niet te vergeten… cola! Nadat we al het materiaal hadden verzameld, mochten we dan echt beginnen met de proef.

We mengden in een maatbeker een eetlepel actieve kool en de cola met een kleine koffielepel. Toen het uiteindelijk goed gemengd was, deden we het mengsel in filterzakjes en die filterzakjes zaten dan weer in een trechter en die trechter zat dan weer in een erlenmeyer. Het enige wat dan over bleef, waren de resten van het mengsel. Wat dan in de erlenmeyer zat, was de gefilterde cola die net zo helder was als water, wat ook de bedoeling was.

Omdat actieve kool niet schadelijk is, mochten we proeven van de ontkleurde Cola. Niet iedereen vond dit even lekker, maar over het algemeen vond niemand het ook walgelijk.

Dit was mijn verslag over de proef: ‘het ontkleuren van Cola’.

Met dank aan mevrouw M. Everaert voor de foto’s. U kan de overige foto’s van deze proef hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.