Pedagogische studiedag 2019

Leerlingen vinden het begrip ‘pedagogische studiedag’ zalig: zomaar een dagje vrij! Vaak zijn ze dan nog verbaasd als ze horen dat dat voor de leerkrachten niet het geval is. Maar zo’n pedagogische studiedag is dé ideale gelegenheid voor een lerarenkorps om samen aan bepaalde projecten te werken. Natuurlijk zijn er vakgroepen en allerhande werkgroepen, en zijn er ook op regelmatige basis algemene personeelsvergaderingen, maar zo’n ganse dag, dat heeft toch wel echt een meerwaarde.

Tegen half negen nam iedereen netjes plaats in de grote zaal, zodat mevrouw Van Den Bossche het inleidende woordje kon doen. Daarna kreeg mijnheer Lösken even de micro om ons kort het diverse gebruik van de BookWidgets op SmartSchool uit te leggen. Als onze leerlingen binnenkort meer van dat soort oefeningen krijgen: u weet alvast waar ze de mosterd vandaan gehaald hebben.

Daarna volgde een vrij technische uitleg rond de nieuwe eindtermen, cahiers, TOS, R-OK n R-OL roos, te behalen doelen, transversale sleutelcompetenties, bouwstenen… Gelukkig is mevrouw Tavernier intussen volledig thuis in de ingewikkelde materie, of we hadden er niks van begrepen. Daarna bogen we ons over TOS (Talent op School) en probeerden we op te lijsten waar en wanneer we de leerlingen vanuit hun persoonlijkheid, interesses, competenties en leerstijl aansporen tot een gerichte studiekeuze.

Om half twaalf konden we even op adem komen met een kommetje soep, waarna we stevig in de vakgroepen doken en ons ook daar over de nieuwe eindtermen bogen. Tegen één uur hadden de fantastische dames van de keuken een stevige maaltijd voorzien met gebraden kip, gebakken patatjes en sla, en was er zowaar een dessertenbuffet dat door de leraars zelf bijeengesprokkeld was.

Meteen werden ook mijnheer Casier en mevrouw Tavernier even in de spreekwoordelijke bloemetjes gezet voor hun inzet de afgelopen maanden als waarnemend adjunct, en daarna volgde nog anderhalf uur stevig doorvergaderen, hetzij over het gebruik van sociale media, hetzij over de projectweek van de eerstes.

Stevig dagje, dat wel, maar wel nuttig besteed. En nu maar hopen dat onze leerlingen hun dag even nuttig besteed hebben…

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.