3D extravaganza!

De vakgroep techniek en ICT heeft sinds dit schooljaar een 3D-printer aangeschaft. Dit lijkt misschien een nutteloze aankoop, want waarvoor kan je nu zo’n toestel nu gebruiken?

We gebruiken hem, vrij regelmatig, voor een aantal zaken.

Educatief:

De leerlingen leren in de module ‘Technologie en ICT’ in het 2de jaar 3D-software gebruiken (zoals TinkerCAD). Hierna kunnen ze hun creaties in fysieke voorwerpen laten omtoveren via de 3D-printer.

Daarnaast beoefenen de leerlingen hierdoor ook hun ‘Problem solving’. Ze krijgen bijvoorbeeld de opdracht om een logo om te zetten naar een fysieke een sleutelhanger of een kadertje voor aan de muur.

We houden onze ogen open om dit in mogelijke andere jaren, vakken en modules te implementeren: er zijn oneindig veel manieren om deze printer te gebruiken, mits een beetje creativiteit en de nodige dosis ‘Problem solving’.

 

Voor de school zelf:

Aangezien we dit toestel sinds september kunnen gebruiken, begonnen de mogelijkheden hier en daar duidelijk te worden. De ‘Problem solving’ met dit nieuw toestel kon beginnen bij de leerkrachten.

Zo merkte meneer Ferket dat de netten van de voetbalgoals op de speelplaats niet echt meer goed vastzaten. De klemmetjes van de netten waren bijna allemaal afgebroken, en er bijbestellen is een omslachtige en dure bezigheid. Maar… Deze klemmetjes hadden geen complexe vorm, dus waarom dit klemmetje niet ontwerpen in 3D en vervolgens printen?

Ook was de vakgroep Klassieke Talen de stylus – een pennetje met een scherpe kant en een vlakke achterkant – kwijt die bij een wastafeltje hoort, en waarmee je de was terug kan gladstrijken. Even ontwerpen in 3D en daarna werkelijkheid laten worden via de 3D-printer.

En mevrouw Goeminne had oude atoom-modellen waarvan de pinnen van de koolstofatoompjes begonnen af te breken. Alle andere atomen en de verbindingsstukken waren nog perfect intact, en het zou zeer duur uitvallen mochten we dit allemaal nieuw moeten aankopen.

En wat dacht u van nieuwe handvaten voor de tekendriehoeken in de klassen?

Een extra groot voordeel van dit hele verhaal? Het type plastiek dat we gebruiken om te printen (PLA) is biologisch afbreekbaar.

Op naar het volgende project!

Met dank aan mijnheer Ferket voor de tekst, de foto’s en het printwerk. Alle foto’s kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.