Onze zesdes naar Fort Breendonk

Een bezoek aan het Fort van Breendonk, een van de best bewaarde kampen uit de naziperiode, kruipt niet in je koude kleren. Het fort van Breendonk staat dan ook symbool voor het lijden en de dood van alle slachtoffers van het nazisme.

Tijdens een twee uur durende wandeling werden we door de gidsen op sleeptouw genomen doorheen het gebouw. Achter ieder hoekje en kantje, bij iedere kamer en aan alle doorgangen werden verhalen verteld. Verhalen die de gruwel van het nazisme aantoonden.

Een beetje beduusd en nogal stil kropen de leerlingen terug op de bus. Het is geen locatie waar je gelukkig van wordt, maar dat was dan ook niet de bedoeling bij deze uitstap. Er werd tijdens de rit naar huis en de daaropvolgende lessen geschiedenis nog veel nagepraat over alles wat de leerlingen zagen en ervoeren. In tijden waarin 240 tekens van haat sneller de wereld ingezonden zijn dan een klein teken van liefde, is dit meer dan ooit een noodzakelijk uitstap.

Met dank aan mevrouw Everaert voor organisatie, verslag en beelden. Ook mijnheer Beernaert stuurde ons een reeks foto’s. Alle foto’s kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.