Warm blijven in de klas!

Voorlopig blijven we als school nog steeds in code geel, en dat betekent dat de lessen min of meer normaal kunnen blijven doorgaan. Dat betekent helaas ook dat we de mondmaskers moeten blijven dragen én dat de ramen allemaal open blijven staan. Jawel, ook als het vijf graden wordt en miezert buiten.

Dat is oncomfortabel fris, daar zijn we ons van bewust, zeker als je moet stilzitten aan je bank. Daarom mag je in de klas je jas aanhouden en een sjaal dragen, maar ook een dekentje meebrengen.

Daar hangen wel een paar voorwaarden aan vast:

 • je deelt je dekentje niet, ook niet als je buurman of buurvrouw het koud heeft
 • je dekentje mag in de klas blijven, op voorwaarde dat je het telkens op het einde van de dag netjes in een plastiekzak steekt, voorzien van je naam. Jouw virussen zijn van jou en moeten bij jou blijven. Die plastiekzakken mogen dan netjes op de kasten gestapeld worden tot de volgende dag
 • je dekentje gaat niet mee naar buiten, maar blijft in je lokaal
 • je neemt het af en toe mee naar huis om te wassen

Daarnaast raden we ook handschoenen aan, maar gewone handschoenen maken het nogal moeilijk om te schrijven of papieren vast te nemen. Daarom geven we met plezier het breipatroon mee voor een paar vingerloze handschoenen. Het is helaas geen patroontje voor beginners: je moet met vier naalden kunnen werken. Een geoefend breier of breister heeft een paar handschoenen echter klaar op een uurtje of twee, afhankelijk van hoe lang je ze wil.

Patroontje voor vingerloze handschoenen

Benodigdheden:

 • één (of twee, als je ze langer wilt) bol wol van 6 mm dikte
 • 1 set van 4 rondbreinaalden nr. 4
 • veiligheidsspeld of merkertje
 • kabelnaald of extra rondbreinaald
 • een restje andersgekleurd garen dat weg mag, zelfde dikte
 • instopnaald

Gebruikte steken:

 • C4B: zet de 2 volgende steken op een kabelnaaldje (of een reserve tweepuntige naald) en hou die achter je breiwerk; brei 2 steken, dan de twee van de kabelnaald
 • C4F: zet de 2 volgende steken op een kabelnaaldje (of een reserve tweepuntige naald) en hou die voor je breiwerk; brei 2 steken, dan de twee van de kabelnaald
 • 4×1 Rib: (altijd per ronde in een veelvoud van vijf) brei vier rechtse, 1 averechtse tot het eind. Herhaal.

Linkerhand

 • Zet 45 stk op. Verspreid ze over drie naalden, 15 op elk. Brei samen om de ronde te beginnen, let op dat het niet gedraaid zit. Steek na de eerste ronde een veiligheidsspeld of merker in het breiwerk om het begin van de ronde te herkennen. Wil je ze breder of smaller: werk altijd in een veelvoud van 5.
 • Brei 4 rondes in 4×1 Rib.
 • Brei een kabelronde: [C4B, 1 averechtse] tot het einde van je ronde.
 • Brei 5 ronden in 4×1 Rib.
 • Brei een kabelronde.
 • Herhaal bovenstaande 6 rondes nog eens. Wil je langere “mouwen”, herhaal deze reeks dan opnieuw.
 • Brei 18 ronden in 4×1 Rib.
 • Volgende ronde: brei 7 rechtsen in een duidelijk ander kleur draad (zelfde dikte); schuif deze 7 steken opnieuw op je linkernaald en brei ze opnieuw in je basiskleur; brei verder in 4×1 Rib tot het einde van je ronde.
 • Brei 4 ronden in 4×1 Rib.
 • Brei een kabelronde.
 • Brei 4 ronden in 4×1 Rib.
 • Zet af, eventueel in picot.

Duim

 • Verwijder voorzichtig het andersgekleurde garen en zet de steken op twee dubbelzijdige naalden; je hebt 7 steken onder de opening en 6 erboven. Neem je basisgaren en brei de 7 steken van de onderste naald rechts. Neem een tweede naald en brei rechts 2 steken die je oppikt uit de rand tussen de bovenste en onderste naald. Brei rechts de eerste 3 steken van de bovenste naald; neem een derde naald, brei rechts de 3 overblijvende steken van de bovenste naald en brei rechts 2 steken die je oppikt uit de rand tussen de bovenste en onderste naald. Je hebt 17 steken.
 • Brei rechts 4 ronden. Zet losjes af (zodat het niet knelt rond je duim).

Rechterhand

Dezelfde werkwijze als de linkerhand, behalve: leg bij de kabelronde je kabelnaald vooraan: [C4F, 1 averechtse]. Op die manier lopen de kabels op elk hand netjes naar je duimen toe.

Ga ermee aan de slag, vraag het aan je mama of papa, of schenk je oma of opa je liefste glimlach en een bolletje wol naar keuze: je handen zullen er tenminste warm bij blijven. En heb je een paar, dan mag je altijd een fotootje naar mevrouw Rombaut sturen!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.