Waar kan je tijdens de vakantie terecht met een vraag om hulp?

Tijdens de schoolweken kan je bij ons altijd terecht bij je klastitularis, de leerlingenbegeleiding of het CLB. Maar wat als je met vragen of problemen zit tijdens de vakantie? Als je met iemand wil spreken om die donkere gedachten kwijt te spelen? Als je met vragen zit over je studies?

Of weet je als ouder even niet meer wat aanvangen met je puber? Wat kan je doen aan die gameverslaving? Waar kan jij terecht met je vragen over opvoeding?

Het CLB GO! Gent stuurde ons een heuse sociale kaart door, zodat je zelf niet hoeft te zoeken waar je terecht kan.

Zit je met iets? Wil je je verhaal kwijt? Heb je nood aan een babbel?

  • CLB Permanentie in De Krook (Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent)

Je kan in bibliotheek De Krook op de 2de verdieping terecht bij een CLB-medewerker voor al je vragen.

Open op:

– woe 6 juli en woe 13 juli

– 7, 8, en 14 juli vanaf 13u

– woe 17, woe 24, woe 31 aug

– 18, 19, 25, 26 aug vanaf 13u

  • De Stap – Leerwinkel Oost-Vlaanderen 

www.destapgent.be/about/overdestap.php

Wil je tijdens je loopbaan een bijscholing volgen? Wil je een diploma secundair of hoger onderwijs behalen? Wil je je heroriënteren op de arbeidsmarkt? Of ben je op zoek naar een hobbycursus? We gaan samen met jou op zoek naar een opleidingstraject op maat.

De Krook – 2de verdieping, 09 233 75 15, info@destapgent.be, op afspraak

In juli en augustus 2022 zijn wij open op 4, 5 en 6 juli en op 16,17, 22, 23 ,24, 29, 30 en 31 augustus.

  • CLB Chat

www.clbchat.be

Anoniem en veilig je verhaal vertellen, je vragen stellen, het kan bij de CLB Chat. Je kan je nadien nog steeds kenbaar maken door contact op te nemen met je CLB verbonden aan je school.

Tijdens de schoolvakanties zijn we er op ma-di-wo-do van 14-21u.

  • Tele onthaal

www.tele-onthaal.be of bel naar 106.

Praat bij Tele-onthaal over wat jou bezighoudt. Je kan anoniem bellen of chatten. Dag en nacht kan je iemand bereiken voor zowel kleine als grote zorgen.

  • 1813

www.zelfmoord1813.be of bel naar 1813.

Dringend nood aan een gesprek? Bij de zelfmoordlijn staat er altijd iemand voor je klaar!

  • Lumi (vroegere Holebifoon)

www.lumi.be/word-geholpen of bel naar 0800-99-533

Je mag alles vragen of vertellen over gender of seksuele voorkeur. Geen vraag is te moeilijk of te simpel, te groot of te klein.

Lumi is gratis en anoniem te bereiken via chat, telefoon en mail.

  • Awel

www.awel.be

Awel luistert naar kinderen en jongeren.

 

In Gent zijn er verschillende plaatsen waar je heen kan met je verhaal, wanneer je het even niet meer ziet zitten of  wanneer je mensen wil ontmoeten.

  • Overkophuis Gent: Drabstraat 18, Gent

www.gent.overkop.be

Een plek waar je als jongere terecht kan voor activiteiten, een luisterend oor,
nieuwe mensen ontmoet en je vindt er laagdrempelige psychologische begeleiding.

 

  • Tejo Gent: Nieuwland 65, Gent

www.tejo.be

Ben je tussen 10 en 20 jaar en zie je het even niet meer zitten? Word je gepest? Ben je boos over iets? Voor ons maakt het niet uit. Spring bij ons binnen en doe je verhaal.

  • Jac Gent: Drabstraat 18, Gent of via Chat

www.jacoostvlaanderen.be

Jongerenadviescentrum helpt jongeren die op zoek zijn naar antwoorden op hun vragen en/of problemen. Vragen over drugs, geld, seks, problemen thuis, info nodig over zelfstandig wonen of vragen over je rechten en plichten?

 

  • Missing you VZW: Vlaanderenstraat 53, Gent

www.missingyou.be

Ben je iemand verloren die voor jou belangrijk is? Dat kan verwarrend en pijnlijk zijn,   misschien vind je hier een aantal zaken die je kunnen helpen.

 

 

  • Sensoa

www.sensoa.be

Voor informatie rond seksualiteit, kan je terecht op de site van Sensoa.

  • WATWAT

www.watwat.be

Informatiekanaal over allerlei thema’s: vrienden, familie, centen, relatie en seks, de wereld, jouw rechten, de school, je goed voelen in je vel ….

 

  • Wel Jong (vroegere Wel Jong Niet Hetero)

www.weljong.be

Info en ontmoeting op maat van LGBTQ+ jongeren.

Op onze site en via social media delen we heel wat informatie, getuigenissen en andere content waarin we jullie verhalen en ervaringen zichtbaar maken. Bij ons leer je alles over de LGBTQ+ bloemetjes en bijtjes dat ze je op school nooit vertellen.

  • tZitemZo: Hoogstraat 81 – Gent

www.tzitemzo.be

Al jouw rechten uitgelegd op een creatieve manier.

 

  • Vzw Jong: Antwerpsesteenweg 195, Sint-Amandsberg

www.vzwjong.be

Wekelijks bieden wij een 150-tal activiteiten aan.

 

  •  Habbekrats: Raffinaderijstraatje 4, Gent

www.facebook.com/defabriek.vzwhabbekrats

Een kleurrijke jeugdorganisatie die zich inzet voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar, op zoek naar warmte, vriendschap, avontuur en hulp. Er is een aanbod van sport, spel en vorming. Habbekrats zegt dat DE JEUGD GOED BEZIG IS en meent dat ook.

 

Handige websites rond gaming

  •  Child Focus – Click Safe

http://www.clicksafe.be

Clicksafe heeft een hulplijn waar kinderen, jongeren, ouders en professionelen (leraren, directeurs, opvoeders, maatschappelijk werkers …) terechtkunnen met hun vragen over onlineproblemen. De hulplijn is te bereiken via de telefoon en e-mail.

 

  • Digra Flanders

http://www.gameonderzoek.be/

De portaalwebsite van Vlaamse gameonderzoekers. Op de website kan je meer informatie vinden over bijeenkomsten van de organisatie en vind je ook een overzicht van de laatste publicaties op het gebied van gameonderzoek. Zie ook https://www.flega.be/ voor de Flemish Games Association en http://www.digra.org/ voor de internationale vereniging DiGRA

 

  • Druglijn

http://www.druglijn.be/

De druglijn is een informatiepunt waar ouders, studenten, partners, vrienden familieleden of gebruikers terecht kunnen met vragen of verhalen over drank, drugs, pillen en gokken. De Druglijn biedt eveneens informatie over problematisch gamegedrag. De Druglijn is te contacteren via telefoon, mail of chat.

 

  • Mediawijs.be

http://www.mediawijs.be

Op Mediawijs.be kan je allerlei informatie vinden over mediawijsheid. In dossiers en praktijken wordt informatie samengebracht over thema’s die gelinkt zijn aan mediawijsheid. Op de website kan je dan ook een dossier vinden over mediawijs gamen.

  • Media Opvoeding

http://mediaopvoeding.nl

Mediaopvoeding.nl is een helpdesk over mediaopvoeding. Ouders kunnen er vragen stellen over hoe ze hun kinderen kunnen begeleiden in hun mediagebruik. Op de website worden ook verschillende vragen beantwoord over hoe ouders hun kinderen kunnen stimuleren om op een mediawijze manier met games om te gaan.

  • Mediawijsheid.nl

https://www.mediawijsheid.nl/

Mediawijsheid.nl wijst je de weg binnen het onderwerp mediawijsheid. Op deze website krijg je informatie over veilig en slim gebruik van (digitale) media. Per thema laten we zien bij welke organisaties je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp.

 

  • HoeZoMediawijs.nl

https://www.hoezomediawijs.nl/

Voor ouders en leraren is HoeZoMediawijs.nl een startpunt om kinderen beter te leren omgaan met internet en (sociale) media. De website biedt basiskennis aan kinderen vanaf 10 jaar d.m.v. betrouwbare informatie, educatieve filmpjes en doe-opdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen rondkijken en opdrachten maken, zowel thuis als op school.

  • PEGI

https://pegi.info/

Op de website van PEGI kan je meer informatie vinden over de leeftijdsclassificaties voor verschillende games. Je kan in de database de ratings voor verschillende games opzoeken.

  • Apestaartjaren

https://www.apestaartjaren.be/

Apestaartjaren is een tweejaarlijks onderzoek naar de digitale leefwereld van kinderen en jongeren tussen de zes en achttien jaar. Het onderzoeksrapport 2022 is vanaf 19 mei beschikbaar.

  • Game(L)over

https://www.gamelover.be/

De plek voor jongeren én hun ouders die op zoek zijn naar een nieuw evenwicht tussen gamen en andere activiteiten zoals school, vrienden, hobby’s, familie…

 

Ben je vaak afwezig (geweest) van school, behaal je minder goede resultaten, ben je  school- en/of leermoe? Vragen over (verder)studeren?

  • Power

www.onderwijs.vlaanderen.be/sites/default/files/2021-07/POWER_0.pdf

Power start met jongeren uit 2de of 3de graad BSO een traject op met als doel toewerken naar een gekwalificeerde uitstroom en/of opstarten van een duurzame tewerkstelling.

Power is een samenwerkingsverband tussen het CLB en de NAFT-partners in Oost-Vlaanderen met steun van ESF: er wordt ook samengewerkt met de VDAB, Netwerk Samen tegen Schooluitval (NSTS), steden en gemeenten, Groep Intro, aPart ,Lejo, Profo, JES

Je wordt in dit proces begeleid door een levensloopbaancoach. Deze gaat samen met jou op pad en biedt ondersteuning waar nodig, volledig op maat.

  • De Stap – Leerwinkel Oost-Vlaanderen 

www.destapgent.be/about/overdestap.php

Wil je tijdens je loopbaan een bijscholing volgen? Wil je een diploma secundair of hoger onderwijs behalen? Wil je je heroriënteren op de arbeidsmarkt en moet je hiervoor een opleiding volgen? Of ben je op zoek naar een hobbycursus? We gaan samen met jou op zoek naar een opleidingstraject op maat.

De Krook – 2de verdieping, 09 233 75 15, info@destapgent.be, op afspraak

In juli en augustus 2022 zijn wij open op 4, 5 en 6 juli en op 16,17, 22, 23 ,24, 29, 30 en 31 augustus.

  • Word Wijs

Tussen 17 en 25 jaar? Toch een kwalificatie of diploma secundair behalen? Gratis informatie en coaching.

Een afspraak met Word Wijs! vindt altijd plaats in Klein Raamhof 8 in Gent.

wordwijs@destapgent.be, 0494 93 40 95 (Els) of 0494 93 45 65 (Marjan) of 0471 77 68 51 (Jilly)

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.