Wiskundeolympiade 2023: de eerste ronde

Een nieuw schooljaar, een nieuwe reeks olympiades. De meest bekende hiervan is en blijft de wiskundeolympiade natuurlijk.

Mijnheer De Vriese schreef, naar aloude gewoonte, opnieuw een fijn verslag, gelardeerd met enkele foto’s.

Op woensdag 18 januari was het alweer een hoogdag voor alle wiskundigen: de eerste ronde van de wiskundeolympiade werd gehouden op onze school. Deze wedstrijd bestaat uit 2 categorieën: enerzijds is er de inmiddels overbekende Vlaamse Wiskunde Olympiade die reeds aan haar 38ste jaargang toe was. Aan deze proef nemen de leerlingen van de 3de graad deel.
Daarnaast is er de Junior Wiskunde Olympiade, bestemd voor leerlingen uit de 2de graad. Deze werd voor de 22ste keer georganiseerd.
Voor de VWO waren er 38 deelnemers; bij de JWO strandde de teller op 25.
Na het 4de lesuur, dat eindigt om 12.05 uur, was het verzamelen geblazen in de refter. Onze keukenprinses Anja had opnieuw een immense ketel overheerlijke soep gemaakt. Na de gezamenlijke lunch weerklonk dan om 12.45 uur het startschot en kon het mathematische denkwerk van start gaan. Het principe is vertrouwd: men moet 30 meerkeuzevragen beantwoorden. Telkens zijn er hierbij 5 antwoordmogelijkheden. Voor een correct antwoord krijgt men 5 punten; als men niet antwoordt, krijgt men alsnog 1 punt. Enkel als men de verkeerde antwoordmogelijkheid aanduidt, dikt de score niet aan.
Alhoewel zowat alle disciplines van de wiskunde bevraagd worden, ligt de nadruk meestal op algebra en (vlakke) meetkunde.

Nadat alle kopijen gecorrigeerd zijn, worden de resultaten van deze 1ste ronde op donderdag 9 februari bekendgemaakt. Enkel deze deelnemers die een score behalen die groter of gelijk is aan de zogenaamde cesuur, mogen door naar de 2de ronde. Deze wordt gehouden op 8 maart. Men krijgt hierbij opnieuw 30 multiplechoicevragen voorgeschoteld; men moet deze wel oplossen in amper 2 uur. Degenen die hierop de beste scores behalen, mogen zich opmaken voor de grote finale van 19 april.

Uiteraard hopen we dat de score meevalt voor onze leerlingen. Deze namiddag hebben ze alvast getoond dat wiskunde hen mateloos interesseert.

Alle foto’s van die namiddag kan u hier bekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.